Ga naar hoofdinhoud

Postitive Intelligence – Shirzad Chamine

“The set of beliefs and assumptions that we operate under form the walls of your own box.”

Je geest kan soms tegen je werken. Gelukkig kan je jezelf ook ondersteunen. Wat kies jij?

Dit boek is een praktisch werkboek om te zorgen, dat je bewuster kiest om je interne discussies je stevige zelf te laten ondersteunen. Het laat je aan de slag gaan met jouw saboteurs. De schrijver heeft een internet testje ontwikkeld, wat een snel inzicht geeft in jouw grootste saboteurs. Ook zonder dat je het boek leest leuk om te doen.

Op basis van inzichten uit de neurowetenschappen, mindfulness, coaching en de positieve psychologie heeft Shirzad Chamine het ‘positive intelligence quotient’ ontwikkeld: het percentage van je tijd, dat je geest zich opstelt als jouw vriend en niet als je vijand. Hij geeft vervolgens vele oefeningen om de tegenkracht van jouw innerlijke critici / je saboteurs te versterken: jouw ‘sage’ = jouw wijze zelf.

Een hogere PQ score zorgt ervoor, dat je beter presteert, minder stress hebt en er ook nog meer plezier in hebt. Om je PQ score hoger te maken geeft dit boek allerlei verschillende oefeningen, die heel motiverend werken. Die oefeningen zijn gebaseerd op de volgende vijf superpowers, die jouw ‘sage’ ter beschikking heeft:

  1. Empathy
  2. Exploration
  3. Innovation
  4. Navigation
  5. Decisive Action

Dit boek normaliseert de enorme activiteit van de innerlijke critici die kennelijk in ieder van ons brein een flinke impact hebben. Gelukkig ben je daarin niet alleen, en dat relativeert. Ons brein heeft deze patronen van jongs af aan ontwikkeld, om jou ‘veilig’ te houden.  Op volwassen leeftijd dienen die patronen vaak niet meer zo zeer.

“Your mind is your best friend. But it is also your worst enemy.”

PS: Kijk vooral ook af en toe met een glimlach naar de zeer Amerikaanse stijl van het boek: daar kunnen onze Hollandse saboteurs nog wat van leren….:-)

Back To Top