Skip to content

Bosbad

Een bosbad…

And into the forest I go, to lose my mind and find my soul‘, John Muir.

In het ‘Kleine Shinrin-yoku boek’ van Natascha Boudewijn staat een mooie oefening beschreven om uit je hoofd te komen en ruimte te maken voor dromen. Zij noemt deze oefeningen ‘uitnodigingen’.

Intro: ‘De winter is de tijd om een pauze te nemen, de stilte te omarmen en tot rust te komen…In het bos ervaar je nu de leegte, het niets. Je ziet weinig kleur, hoort en ruikt niet veel. Dat helpt je om je eigen innerlijke stilte te hervinden. Laat je dagen nu zo leeg mogelijk. Laat alles op zijn beloop in het vertrouwen dat het leven je – net als altijd – zal brengen waar je moet zijn.’
De oefening: Iedere uitnodiging start met bewust binnenkomen in het bos en te vragen of het bos je welkom wil heten en wil beschermen.

Loop dan voor je gevoel overdreven langzaam door het winterse bos.

Wees je zo bewust mogelijk van het bos en van jouw aanwezigheid hier. Wees innerlijk stil – kom uit je hoofd: dat doe je door je aandacht te verleggen naar je zintuigen. Kijk, luister, voel en ruik hoe alles hier in het bos helemaal zichzelf is.

Alles in de natuur is niet alleen één met zichzelf, maar ook één met het geheel. Niets neemt afstand van het geheel door een afzonderlijk bestaan op te eisen zoals de mens dat doet: ik en de rest van het heelal. Ervaar hoe het zijn in de natuur je kan bevrijden van jouw ik. Voel hoe je deel uitmaakt van het grotere geheel.

Verplats je aandacht naar een steen, een tak of boom. Neem het object waar zonder erover na te denken. Wees je alleen maar bewust van de steen, de tak of de boom. Alleen als je er niet over nadenkt, kun je voelen hoe stil het is. Daardoor komt diezelfde stilte in jou op. Je komt bij een plaats van diepe rust in jezelf.

Dank het bos voor je inzichten, neem desgewenst de tijd om iets op te schrijven en vervolg je bosbad.

Uit ‘Het kleine Shinrin-Yoku boek’ van Natascha Boudewijn

Back To Top