Skip to content

“Turning to one another”, door Margaret Wheatley

Simple conversations to restore hope to the future

De opdracht op de eerste bladzijde van dit boek is : For all of us. May we not be separated.

Het eerste hoofdstuk start met de zin: “I believe we can change the world if we start listening to one another again. Simple, honest, human conversation…..What would it feel like to be listening to each other again about what disturbs and troubles us? About what gives us energy and hope? About our yearnings, our fears, our prayers, our children?”

Meg Wheatley is een Amerikaanse schrijfster en managementconsultant die organisatiegedrag bestudeert. In dit boek geeft ze een leidraad om gesprekken te gaan starten en zo op diep niveau met andere mensen te verbinden. Zij ziet voor zich, dat dit in cirkels gebeurt. Zoals vele oude culturen en volken ons voordeden. Met of zonder kampvuur. Haar optimistische overtuiging is dat echte sociale verandering komt van het tijdloze proces waarin mensen samen nadenken door middel van gesprekken.

In het eerste deel schrijft ze een aantal korte essays over het nut en belang van ‘gewoon met elkaar praten’. Zodat we zien dat we over de hele wereld meer één zijn, dan we soms denken.

“The cure for despair is not hope. It’s discovering what we want to do about something we care about.”

Haar regels voor een goede conversatie zijn:

  • We acknowledge one another as equals
  • We try to stay curious about each other
  • We recognize that we need each other’s help to become better listeners
  • We slow down so we have time to think and reflect
  • We remember that conversation is the natural way humans think together
  • We expect it to be messy at times

Wanneer we de bovenstaande regels toe zouden passen op gesprekken in onze diverse samenwerkingsverbanden, dan zou dat al enorm verschil kunnen maken!

Het tweede deel geeft een aantal mooie quotes om even bij stil te staan en jezelf te motiveren om conversaties te gaan starten.

In het derde deel geeft ze tien onderwerpen om een gesprek te starten. Met kleine teksten/gedichten/quotes als inleiding en inspiratie.

Een mooi boek wat makkelijk leesbaar is en inspireert om ook echt gesprekken te gaan organiseren. Het geeft een kijk op verbinden met andere mensen, die iedere samenwerking kan verbeteren. In onze ogen een mooi handvat om vanuit jouw medisch leiderschap meer positieve impact te hebben.

“There is no power greater than a community discovering what it cares about.”

Back To Top