Ga naar hoofdinhoud

Een vol hoofd vraagt fysieke ruimte!

Soms heb je het niet in de gaten. Dat je eigenlijk ‘opgesloten zit’ in je hoofd. Dat je gedachten al je aandacht opslokken en eigenlijk in een kringetje ronddraaien.

Je gedachten in kringetjes, zoals:

  • De vorige vakgroep voorzitter deed dit veel beter
  • Als ik het er niet mee eens ben, vinden ze me niet aardig, dus ik zeg maar niks
  • Als ik te stevig ben, dan is het risico, dat ze het niks vinden
  • Kom ik weer als spuit elf
  • Ik word toch niet gehoord
  • Ik doe het zelf wel, dat is makkelijker dan anderen vragen
  • Morgen kan het ook nog

Dat zijn allemaal stemmetjes in je hoofd, die voortkomen uit belemmerende overtuigingen en deze ook nog verstevigen. Je hersenen zullen naar bewijzen zoeken dat het waar is!
Als je gedachten steeds in kringetjes blijven draaien, is dat een signaal dat je ruimte nodig hebt. Ruimte in je brein. En dit kan je op verschillende manieren creëren.

In coaching was een mooi voorbeeld van een gynaecoloog, die door al deze gedachten niet goed doorpakte tijdens de vakgroep vergaderingen. En steeds meer vastdraaide in deze gedachten.

Zij kon uit deze vicieuze cirkel komen, door expliciet te krijgen wat al haar innerlijke stemmen tegen haar zeiden. Daarin was het luisteren naar haar lijf cruciaal: in haar lijf voelde ze, dat het verstrakte, en verstijfde, als haar hoofd in kringetjes ging. Door bewust te ademen kon ze haar lijf benutten om ruimte te scheppen, waarmee ze afstand creëerde tot deze gedachten.

Voorbereiding vanuit rust in haar lijf voordat ze naar een vergadering ging, zorgde ervoor, dat ze vanuit stevigheid haar argumenten kon brengen. Daardoor nam de emotie het niet over en werd ze beter gehoord.

Zie gedachtenkringetjes als een signaal, dat je kan doorbreken door je lichaam in te zetten. En andersom: zet ontspanning van je lijf in om gedachtenkringetjes te voorkomen!

‘Een probleem kan je niet oplossen op het niveau waar het is ontstaan.’ Albert Einstein

Back To Top