Skip to content

Je brein: A Blessing and a Curse…

Even wat feiten… (bron: herseninstituut)

  • De hersenen zijn opgebouwd uit 86 miljard zenuwcellen en 1000 miljard gliacellen
  • Iedere zenuwcel kan met ongeveer 5.000 andere zenuwcellen verbinding maken
  • De hersenen wegen ongeveer 1 – 1.5 kg, dit is slechts twee procent van ons lichaamsgewicht
  • Ondanks het gewicht gebruiken de hersenen maar liefst 20% van alle zuurstof die we opnemen en zelfs 30% van de energie die we tot onze beschikking hebben
  • Je brein bepaalt in 13 milliseconden (0,013 seconden) of iemand aantrekkelijk is of niet
  • Je brein kan gemiddeld 2.500.000 gigabyte aan informatie opslaan

A Blessing

Je brein is lichter dan een kleine laptop en hierboven zie je waar je brein allemaal toe in staat is! In die zin is je brein echt een blessing.

Het vraagt echter wel onderhoud! Je brein heeft energie nodig, net als de stroom van een laptop. Energie voor je brein lever je door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en voldoende te bewegen. Je brein krijgt ook energie door dingen te doen die je energie opleveren. Dat kan in het algemeen zijn, je werk, familie/ vrienden of je hobby’s. Het kunnen juist ook dingen zijn waar je intellectueel van oplaadt; een goed boek, een nieuwe opleiding of andere intellectuele uitdagingen.

En net als je laptop heeft je brein het soms nodig dat je je ‘harde schrijf’ leegmaakt. Deleten wat je niet meer nodig hebt. Dat doe je door je brein rust te geven. Bijvoorbeeld door meditatie of mindfulness. Door wandelen in de natuur. Door yoga. Voor sommigen werkt het om meer structuur aan te brengen, zodat hun brein erop kan vertrouwen dat alles goed gaat. Slapen is ook goed voor onderhoud van je brein! In je slaap organiseert je brein zichzelf. Dat maakt waarom een nachtje ergens over slapen zo goed werkt. Alle ruis gaat eruit en je brein functioneert heel helder, waardoor je tot betere inzichten komt.

… and a Curse

En dit is precies waar de ‘curse’ over gaat. Je brein als onbewuste babbelbox. Stel het je maar voor, alsof je laptop op hol is geslagen en alle data in regels over je scherm bewegen. Ben jij je bewust van al die gedachten die door je hoofd gaan? En heb je er weleens vanaf een afstand naar gekeken? Hoe zinnig zijn die gedachten eigenlijk? En hoe vaak betrap je jezelf erop dat je een tijd in je hoofd heb doorgebracht, in plaats van in het nu te zijn? In je brein staat je primitieve brein altijd aan. De kracht van je brein om in 13 milliseconden te bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt, is dezelfde kracht waarmee je brein oordeelt. Zo snel  is dus dat onbewuste proces!
Deze kracht gebruikt je brein om het veilig voor je te houden (is het een wolf of een hond?) en om te zorgen dat je niet veel tijd verliest met het onderzoeken van alles wat je ziet of hoort. Dus je brein denkt in een soort hokjes. En dat gaat maar door, tenzij jij bewust ‘stop’ zegt. En dat is wat deze ‘curse’ van je vraagt. Stoppen, bewust worden en kiezen. Bewust kiezen welke gedachten je wilt hebben, bewust kiezen wanneer je je wilt focussen en van jezelf weten hoe je dat doet. Zorg ervoor, dat je brein de focus heeft op ‘Blessing’!

‘Het leven van je dromen bevindt zich in je gedachten. Het is aan jou wat je denkt en wat je wordt.’

James Allen

Back To Top