Ga naar hoofdinhoud

Leestip: Toekomstklaar!

Toekomstklaar – werken aan betekenisvolle organisaties!

Giles Hutchins

De wereld staat op zijn/haar kop. En ook de gezondheidszorg piept en kraakt aan alle kanten. Hoe kunnen we in deze steeds veranderende, chaotische tijd onze gezondheidszorg organiseren zodat het past bij deze tijd? Daar is een verandering van mindset voor nodig! Dit boek geeft ideeën voor organisaties hoe dat mogelijk is. Geschreven voor het bedrijfsleven en ook zeer toepasselijk voor de zorg: in grote- en in kleine organisaties! Een praktisch boek met veel voorbeelden, reflectievragen, heldere samenvattingen per hoofdstuk en praktische tips. Hoe beïnvloed je een mindset verandering?

Een aantal quotes:

Het transformeren van organisaties en het verbeteren van de wereld begint met persoonlijke verantwoordelijkheid voor de manier waarop we omgaan met de realiteit, onze intenties en aandacht en hoe we omgaan met anderen, hen leiden en inspireren.

Met behulp van een nieuwe, regeneratieve logica geven we betekenis aan onze werkplekken, relaties en culturen en worden het plekken van passie, compassie en creativiteit.

Die nieuwe logica komt voort uit observeren van levende systemen: die groeien niet lineair en binair. Als metafoor: de overgang van rups naar vlinder is een heel complex proces, waarin oude structuren verdwijnen en oplossen en in chaos komen. Alleen als dat wordt toegestaan, kan er transformatie komen.

Drie belangrijke criteria in de verschuiving naar regeneratieve organisaties zijn: systemen zien, samenwerken over grenzen en een gewenste toekomst creëren.

Door de groeiende complexiteit van de wereld zijn er meerdere drempels waar de organisatie van de toekomst overheen moet stappen. We hebben daar bewuste, moedige, compassievolle mensen voor nodig, die vanuit hun hart leiden en tegelijkertijd hun hoofd gebruiken.

Om af te sluiten met een citaat van Ban Ki-Moon: secretaris-generaal van de VN: “[…] Ik noem deze periode de grote transitie.[…] We krijgen nu een unieke kans. Omdat de veranderingen zo diep zijn, zullen de beslissingen die wij maken een diepere en blijvendere invloed hebben dan wellicht alle andere beslissingen van de afgelopen jaren. Er is geen tijd te verliezen.”

Back To Top