Skip to content

Leestip: Stevig staan in intense situaties -Paula Kolthoff

Embodied learning betekent dat je je lichaam bewust inzet in je eigen leerproces, of dat van een ander. Je lichaam wordt vaak vergeten waar het om leren gaat. Leren wordt gezien als een cognitief proces.

Met dit boek laat Paula zien dat je juist door je lichaam in te zetten je persoonlijk leiderschap versterkt, doordat je gaat varen op je hoofd, hart én buik. Je lichaam ondersteunt je in aanwezig zijn (presence), in het oppikken van signalen (sensitiviteit), in het behouden van balans (stressreductie) en in het laten stromen van je eigen wijsheid (intuïtie).

Het boek belicht verschillende aspecten waar embodied learning is in te zetten; over flow en geluk, stress, balans, assen van leiderschap, luisteren en stilte. Eigenlijk gaan alle hoofdstukken over lichaamsgewaarzijn: het bewust oppikken en herkennen van de signalen van je lichaam. En begrijpen dat een verandering van houding je al een andere sensatie geeft en dat dat uitnodigt tot ander gedrag.

Voor leiderschap is congruentie nodig tussen je hoofd en je lichaam; je lichaamshouding en gedachten moeten op een lijn liggen. Maak maar eens een winnaarsgebaar met je lijf en heb daarbij de depressieve gedachten. Dat strookt bijna niet met elkaar. Zo is het ook met leiderschap, je lichaam ondersteunt je hoofd. En als je hoofd het niet meer weet, verbind je dan met je lijf, je wordt in het moment rustiger en bent meer present. Alleen dan heb je impact om je omgeving.

Een zeer makkelijk en vlot geschreven boek, met tal van oefeningen om jou in verschillende situaties je lichaam in te laten zetten om iets te leren; over jezelf, over de ander of over het systeem. De reacties van je lijf herkennen ondersteunt jou in jouw leiderschap!

In dit boek wordt prachtig beschreven waarom wij ook bij MPOWR lichaamswerk gebruiken in je leerproces. We raden je van harte aan het boek te ervaren!

Back To Top