Skip to content

Wat zie je? Stofzuiger of slang…

In ons nuchtere landje vinden we emoties soms lastig, overtrokken en moeilijk mee om te gaan. Dat maakt ook dat we onze emoties niet altijd goed kunnen duiden.

Wat zijn emoties eigenlijk?

Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals geluk , vreugde , angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties,  gelaatsuitdrukkingen en gedrag.

Er lijken wereldwijd vier basis emoties te zijn, die herkend worden in gezichtsuitdrukkingen van pasgeborenen; boos, blij, bang, bedroefd. Natuurlijk zitten daar heel veel subtypen en afgeleiden onder.

Emoties zijn van oudsher ons overlevingsmechanisme, ze geven een signaal aan de amygdala dat je moet vluchten, vechten of bevriezen. Dit verklaart ook waarom emoties er in minder dan 1 seconde zijn, het is een reflex. Emoties zijn er eerder dan je rationele denken.

Emotioneel intelligent

In zijn boek Emotionele intelligentie beschrijft Goleman al dat emoties de sleutel zijn tot succes.  Emotionele intelligentie is een wezenlijk onderdeel van leiderschap. Want het betekent het volgende:

  1. Kennis van eigen emoties- zelfbewustzijn
  2. Het kunnen reguleren van je emotie
  3. Zelfmotivatie – aanwenden van emoties ten dienste van een doel
  4. Onderkennen andermans emoties
  5. Omgaan met relaties – sociale vaardigheden.

En zoals altijd…start leiderschap bij jezelf, dus met herkennen waar je kracht zit in emotionele intelligentie en wat je daar nog in te ontwikkelen hebt.

Als eerst nu maar eens…

Dit is vaak wat we denken, als eerst nu maar eens… dat spreekuur beter geregeld wordt, de RvB zou reageren, de assistenten beter hun werk zouden doen, als… En daar hebben we dan emoties over.

We denken iets en daar komt een emotie bij. Die emotie houden we in stand door steeds weer aan de gebeurtenis te denken. Dit is een heel andere emotie dan de eerste emotie op een externe omstandigheid. Die duurt namelijk maar 90 seconden.

Emoties kunnen dus ook opgeroepen worden door gedachten over de situatie. Ons brein kan namelijk geen verschil zien tussen wat je denkt dat er gebeurt en wat er werkelijk gebeurt. Daar zit de kracht in van visualisaties, maar ook het gevaar van reactieve acties op basis van wat je brein denkt waar te nemen. Is het de stofzuiger of een slang? Als je panisch bent voor slangen zal je brein dat eerder waarnemen.

Zelfbewustzijn

Is het een emotie die ontstaat door iets in de buitenwereld, of is het een emotie die ontstaat door de perceptie van je brein op de buitenwereld. Eigenlijk is altijd een vraag: is hetgeen waar ik op reageer een feit, of reageer ik op een creatie van mijn brein?

En die creatie van je brein ontstaat vaak door een overtuiging, een aanname of een angst. Die liggen op een diepere laag. Je emoties kunnen je hierin dus de weg wijzen en je veel leren over je diepere laag.

Een hele mooie uitspraak hierin is : ‘push against, or partner with’.

Onderzoeken  waar een emotie vandaag komt leert je veel over jezelf. Een emotie alleen maar niet willen en wegduwen geeft je geen informatie. Het versterkt de emotie zelfs onbewust.

Stel jezelf dus de volgende vragen:

  • Wat ervaar ik in mijn lichaam?
  • Is het een feit of een reactie op een gedachte?
  • Welke gedachte is dit?
  • Wat kan ik hiervan leren?

Je emotie onderzoeken leidt tot zelfkennis en meer gegrond leiderschap!

Back To Top