Skip to content

Samenspel wilskracht en zielskracht

Hoe moet ik nu met die onvoorspelbaarheid van mijn gezondheid omgaan? Steeds val ik weer in mijn valkuil waarbij ik mijn grenzen negeer.

Gynaecoloog Wendy heeft coaching in een re-integratie traject na tijdelijke verslechtering van haar ziekte van Crohn. Ze is gewend om haar hele leven op wilskracht door te pakken. ‘Niet lullen, maar poetsen’. Dat heeft haar zeker veel gebracht. Maar ook zorgt dat patroon er steeds weer voor dat ze haar eigen grenzen negeert, wat haar klachten doet toenemen.

We geven in deze vierde sessie eerst ruimte aan de frustratie, die aan het opbouwen is: dat controleverlies is misschien nog wel het lastigste. Net nu ze dacht het weer op de rit te hebben, trekt haar lijf weer aan de bel. Op wilskracht heeft ze toch een paar lange dagen poli gedaan en ook nog een presentatie voor de assistenten. Nu is ze kapot en heeft het hele weekend bij moeten komen.

Zo wil Wendy niet leven. Wat is haar verlangen? Allereerst natuurlijk dat ze deze ziekte niet heeft. Maar tja. Dan toch maar: in balans leven met haar ziekte. Waarbij ze bewust kiest wat ze nodig heeft om goed voor zichzelf te zorgen. En ook nog steeds haar werk goed doet en actief aanwezig kan zijn in haar gezin met puberende kinderen.

We komen er samen achter, dat ze eerst weer even hardop tegen zichzelf moet zeggen: “Het is wat het is. Ik heb deze ziekte en die heeft een onvoorspelbaar traject.”

Dit geeft haar de rust om echt te durven gaan staan voor haar verlangen om in balans te willen leven met haar ziekte.

Wendy beseft, dat haar wilskracht haar zeker kan helpen in vooruit plannen. Niet alleen van haar werk, maar ook van haar ontspanning en sport en familietijd. In combinatie met een reële inschatting van haar energieniveau. Hierbij komen meteen saboteurs/innerlijke critici naar boven. Deze maken wilskracht er eentje van ‘moeten’, terwijl dat niet behulpzaam is. Dus die parkeren we samen even.

Haar zielskracht heeft ze nodig om bevlogen te blijven en plezier en vertrouwen te hebben, dat dit haar gaat lukken. Haar waarden ‘zelfzorg’, ‘genieten in het hier en nu’, ‘familie’, ‘avontuur’ en ‘efficientie’ en ‘het verschil maken’ kan Wendy samenbrengen om steeds vaker bewust te kiezen. Daar wil ze zichzelf in oefenen, want dat gaat niet vanzelf. En ze heeft die zielskracht wel nodig om ervoor te zorgen dat ze dan uiteindelijk kan zeggen: Ja, zo wil ik leven.

 • Wilskracht
  • Zet je discipline in voor een ‘ik-verstevigende start’ van de dag. (beweging, meditatie, affirmatie, intentie zetten, etc)
  • Gebruik je ratio om vooruit te plannen voor de hele week: wanneer moet er pauze in de agenda? Wanneer plan je je administratie? Wanneer je sport/ontspanning?
  • Wat is mijn plan, wanneer ik voel, dat het niet helemaal goed gaat?
  • Wat is mijn manier om in het moment nadenktijd te claimen, als ik ergens ‘ja’ op wil zeggen, terwijl ik eerst wil aanvoelen of het past?
 • Zielskracht
  • Welke van mijn kernwaarden wil ik leidend laten zijn, de komende tijd?
  • Start de dag met een intentie voor die dag, waar je blij van wordt.
  • Creëer een metafoor voor je verlangen, zodat je jezelf kan herinneren: een tekening, een liedje, een spreuk, een beeld in je hoofd, een plaatje, een moodboard, etc.
  • Het oefenen van dankbaarheid: wat is er wél? Dat opent je ziel.
  • Het oefenen van compassie. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf.
  • Creëer enkele malen per dag rust/stilte/reflectiemomenten.

 

Leven en werken vanuit zielskracht geeft je vleugels en laat je hart en ziel zingen: het geeft motivatie, waarmee je energie genereert. En is dus veel duurzamer, dan jezelf alleen met wilskracht voort te duwen.

Wat is jouw manier om je zielskracht te vergroten en in te zetten?

Back To Top