Skip to content

Ubuntu

De Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven. De kleindochter van Desmond Tutu schreef  op een heldere en krachtige manier over deze levensfilosofie uit Zuid-Afrika. Hier delen we de veertien lessen met je, die de essentie vormen van Ubuntu.

De term komt uit het Xhosa en betekent dat iedereen verbonden is met elkaar: ‘Ik ben omdat jij bent’. De kern is dat alles wat we leren en ervaren in de wereld voortkomt uit onze relaties met anderen. Een prachtig voorbeeld van heelheid.

Ubuntu is een concept dat in de Zuid Afrikaanse gemeenschap één van de meest essentiële onderdelen is van een leven dat in het teken staat van moed, compassie en een band hebben met anderen.  De basis van deze filosofie is respect, voor jezelf en voor anderen. Het gaat erom, dat je het grotere geheel ziet, de andere kant van het verhaal. Vanuit deze filosofie heeft de waarheidscommissie onder leiding van Desmond Tutu haar indrukwekkende werk gedaan in Zuid Afrika en vergeving op grote schaal mogelijk gemaakt. Desmond Tutu zei: ‘Differences are not intended to separate, to alienate. We are different precisely in order to realize our need of one another.’

De veertien lessen zijn:

Les 1: Zie jezelf in anderen

Les 2: Samen staan we sterk

Les 3: Verplaats je in een ander

Les 4: Kies voor het bredere perspectief

Les 5: Wees waardig en heb respect voor jezelf en anderen

Les 6: Zie het goede in iedereen

Les 7: Verkies hoop boven optimisme

Les 8: Ga op zoek naar manieren om contact te maken

Les 9: De kracht van vergeving

Les 10: Sta open voor onze diversiteit

Les 11: Erken de realiteit (hoe pijnlijk die ook is)

Les 12: Vind humor in onze menselijkheid

Les 13: Waarom kleine dingen voor een groot verschil zorgen

Les 14: Leer te luisteren opdat je kunt horen

Een inspirerend boek met veel voorbeelden, mooie spreuken en een vleugje geschiedenis. Heel behulpzaam met alle praktische handvatten.

Back To Top