Skip to content

Hoe ontwikkel ik nieuwe gewoontes?

Dit keer gaat ons blog over huisarts Joost. En ja, natuurlijk is dit een verzonnen naam😀. Maar het verhaal is waar gebeurd. 

In de coaching was de coach vraag: hoe zorg ik beter voor mezelf? We zijn begonnen met erachter te komen wat maakte, dat Joost dit belangrijk vond?

Natuurlijk wist Joost best wat er moest gebeuren, maar het bleef maar niet lukken om het op de rit te krijgen. Wat zat er in de weg?

We begonnen met hele kleine stappen. De kleine stap die voor Joost te overzien was: stoppen met doordeweeks alcohol drinken. Deze gewoonte was er samen met zijn vriendin in geslopen. Het hielp om deze stap samen te nemen en te vervangen door een gezamenlijk wandelingetje. Het resultaat van deze twee vliegen in één klap was, dat hij daardoor ook beter sliep.

Door dit goede resultaat, ontstond er enthousiasme om door te zetten. Hoe kon hij nu ook gedurende de dag beter letten op zijn pauzes? Wat daarin voor Joost bleek te werken was om s’ochtends al tijdens het douchen een hele duidelijke intentie te zetten. Precies te bedenken wanneer het moeilijk zou worden op deze dag en te verzinnen hoe het eruit zou zien als hij het anders zou doen. Dit ritme kon hij goed volhouden omdat het vast zat aan douchen wat hij toch elke ochtend deed.

Dus de tips:

  • Weten waarom je iets wilt
  • Kleine stappen nemen
  • Samen met iemand afspreken
  • Een ritme ontwikkelen, zodat je er niet steeds opnieuw over na hoeft te denken hoe je het zal doen
  • ‘s Ochtends een intentie zetten
Back To Top