Skip to content

Loslaten geeft ruimte!

Loslaten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan

De zomer is een goede tijd om echt even los te laten. Dit jaar zat ik zo in de maalstroom van het werk, dat het best even duurde voordat ik écht alles los kon laten. Los van email, los van social media, los van alle to do’s. Gelukkig lukte het uiteindelijk heel goed. En dit was heerlijk. Want pas als je echt loslaat kan er ruimte komen voor frisse ideeën.

Herken je dat bij jezelf? Hoe goed kan jij loslaten?

Nut van loslaten

In de neurowetenschappen wordt aangetoond hoe belangrijk het is voor je hersenen om met regelmaat af te schakelen. Vaak lukt dit afschakelen iets makkelijker in de zomer / vakantieperiode. Je bent met andere dingen bezig, er zijn minder vergaderingen, en/of je bent weg uit je gewone omgeving.

Daarnaast is het nog veel belangrijker, dat je dat afschakelen ook dagelijks doet. Wanneer je dat te lang achter elkaar niet doet, creëer je omstandigheden die bijvoorbeeld burn out kunnen uitlokken. Je hersenen kunnen niet altijd ‘aan’ staan en moeten met regelmaat even ‘uit’ om daarna beter te kunnen functioneren.

Wat houdt loslaten tegen?

Tegenover loslaten staat vasthouden. Dat doen we als we de controle willen behouden. Als we blijven luisteren naar de kringetjes die we in ons hoofd blijven denken. Als we pas tevreden zijn als iets perfect is. Als we in onze eigen belemmerende overtuigingen geloven. Als we geen keuzes willen maken en dus alles blijven doen. Als we ‘nooit genoeg’ als mantra hebben. Als we anderen de schuld blijven geven van dingen die misgaan. Als we van anderen dingen blijven verwachten die ze niet kunnen of willen waarmaken. Als we onszelf of anderen geen fouten vergeven. Als…..Vul dit lijstje voor jezelf maar eens aan.

En hoe doe je dat dan?

Loslaten vraagt een heel bewust besluit. En vraagt oefening. Het begint met tegen jezelf te zeggen: “Ik wil dit loslaten. Om ruimte te maken voor wat ik belangrijk vind.” Mindfulness oefeningen zijn daarbij behulpzaam. Mijn ervaring leert wel, dat ik dit steeds weer opnieuw moet doen. Want mijn innerlijke saboteurs vinden steeds weer een nieuwe manier om te zorgen dat ik niet loslaat. Een leven lang leren houd ik mezelf daarbij maar voor. Dit zijn ook thema’s die in onze nascholingen aan de orde komen.

Inspanning is de taal van het lichaam, en loslaten is de sleutel tot de geest.’

Sri Sri Ravi Shankar

Back To Top