Skip to content

Nooit meer te druk – Tony Crabbe. 

De subtitel van het boek is: Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld.

“Je probeert alle ballen tegelijk in de lucht te houden, overal op te reageren, alles te doen, maar er is altijd meer. Je dreigt kopje-onder te gaan, maar daar mag je niets van laten blijken. Dus je ploetert maar weer door en doet nog harder je best, zonder op te kijken. Voort, voort, voort. ….Je hebt het knagende gevoel dat je als partner, als ouder en als vriend tekortschiet; dat je tekortschiet op je werk omdat er altijd wat blijft liggen en je minder presteert dan je zou willen; dat je tekortschiet naar jezelf omdat je niet het leven leidt dat je ooit voor ogen had….”

Een heldere inleiding van dit boek. En ook: “Het is makkelijker om te proberen alles te doen en ‘Ja’ te zeggen, dan om te kiezen wat wel en wat niet. Er is meer moed voor nodig om minder te doen.”

De druk, druk, druk epidemie in een notedop. Tony Crabbe legt vanuit diverse onderzoeken en perspectieven uit waar het te druk hebben in onze maatschappij vandaan komt. En gelukkig beschrijft hij ook een duidelijke strategie hoe we daarmee op kunnen houden.

De hoofdstuktitels zijn al inzichtgevend:

Deel een – Beheersing

 1. Stop met het managen van je tijd!
 2. Maak keuzes
 3. Aandachtmanagement
 4. Onderhandelen voor je leven

Deel twee – Onderscheiding

 1. Word minder productief!
 2. Impact door vernieuwing
 3. Druk is een waardeloos merk
 4. Volg je eigen weg

Deel drie – Betrokkenheid

 1. Stop met streven naar meer! (Stel innerlijke waarden voorop)
 2. Relaties
 3. Van druk naar geluk
 4. De drukte voorbij

Ik deel nog wat korte inzichten:

– We heffen drukte op door oprecht betrokken te zijn bij wat echt belangrijk voor ons is, door oprecht betrokken te zijn bij gesprekken met mensen om wie we geven, door de tijd te nemen om na te denken, om te vertragen en ons aan het moment over te geven.
Beheersing gaat niet over het managen van tijd, maar over het managen van aandacht.

– We moeten accepteren dat we nooit meer alles in de hand zullen hebben, dat we te weinig tijd hebben om alles te kunnen doen.

– Trek meer tijd voor iets uit: in de psychologie kennen we de ‘planning fallacy’: we overschatten hoeveel we kunnen doen. We dichten onszelf een groter intellect en concentratievermogen toe dan waarover we in feite beschikken en we negeren alle eventuele belemmerende factoren. Du bij de volgende keer dat je moet beslissen of je iets wel of niet gaat doen, schat je hoeveel tijd je buiten al je andere verplichtingen ‘over’ hebt om deze taak te verrichten, en die tijd halveer je. Vervolgens ga je na hoeveel tijd je voor deze nieuwe taak nodig denkt te hebben en die tijd verdubbel je.

– Het lijkt makkelijker om je te focussen op meetbare doelen. Maar uiteindelijk creëert dit een streven naar ‘meer’ en versterkt ‘drukdoenerij’. Verleg je focus van uiterlijke naar innerlijke waarden die echte voldoening geven en je gezondheid ten geode komen: kies drie kernwaarden. Met die kernwaarden duidelijk voor ogen kun je je heel je leven laten inspireren als je je werkzaamheden en bezigheden hierop afstemt.

Zo geeft Crabbe dus in zijn boek naast analyse van vele redenen waarom we het druk hebben ook hele concrete, praktische tips. Hij heeft dit later nog verder uitgewerkt in het bijpassende werkboek, wat je ook op zichzelf kan kopen. Een makkelijk zelfhulpboek met duidelijke opdrachten, waarmee je een steeds beter beeld krijgt waarom jij het specifiek druk hebt en ook wat jouw beste manier is om er iets aan te doen.

Crabbe’s ideeen in ‘Nooit meer te druk’ hebben er voor gezegd, dat ik nooit meer zeg: “Ik heb het te druk”. Het is geworden: “Ik ben lekker bezig.” Probeer het eens: het maakt een wereld van verschil in je eigen hoofd.

Het betekent ook, dat ik mezelf dagelijks actief tevreden stel met het feit dat ik (weer) niet alles heb gedaan wat ik had bedacht. Ik kan daar nu iets vaker met een glimlach naar kijken. En ook dat helpt tegen het ‘druk- druk-druk-gevoel’.

Het herlezen van het boek heeft me geïnspireerd om weer op vrijdagmiddag 30 minuten in te plannen onder het kopje ‘tijd voor drukte’: even een reflectie moment om mijn energie/aandacht/tijd management onder de loep te nemen voor de week die komt.

 

 

 

 

Back To Top