Skip to content

Angelique’s hart voor de zorg

Daar zit ze dan. Helemaal op haar tandvlees, deze jonge gynaecoloog met een jong gezin. Eigenlijk kan ze nog maar één oplossing bedenken: stoppen met dit vak.

Mijn hart breekt, want ik kan heel erg met haar meevoelen. Wat is het pijnlijk dat ooit zo bevlogen zorgprofessionals op dit punt komen. Of het nu huisartsen zijn, artsassistenten, medisch specialisten of verpleegkundigen of…vul maar in. Het systeem kraakt.

Dit is één van de weinige momenten dat ik als coach directief optreed en adviseer: als je kapot bent en je brein in overlevings stand zit, neem dan geen grote beslissingen! Want je brein kan nu alleen bedenken: ‘vluchten, bevriezen of vechten’. En wanneer je weer op adem bent zal je veel meer mogelijkheden kunnen zien.

De allereerste stap in het proces is nu: weer op krachten komen. Weer energie krijgen. Zorgen dat je goed slaapt, bijvoorbeeld. En alle rest even uitstellen. Grote beslissingen en keuzes kunnen pas weer, wanneer je brein weer op volle kracht kan functioneren.

Dit op krachten komen en energie krijgen gaat voor iedere arts op eigen manier. Vaak betekent het wel, dat er een tijdje voor allerlei leuke dingen ook even geen ruimte is. Eerst eens ‘niks’: lege ruimtes in de agenda. Maar voor iedereen in deze situatie betekent het dat er eerst besef moet zijn, dat het Écht heel hard nodig is om NU opladen tot eerste prioriteit te maken. En (grote) beslissingen even uit te stellen.

Pas wanneer haar energie weer terug is kan ook deze jonge arts gaan bedenken waar ze in haar werk nu echt blij van wordt. Wat haar echt voldoening geeft, doordat haar kernwaarden gehonoreerd worden en ze haar kwaliteiten kan inzetten. Wanneer ze dat duidelijker heeft voor zichzelf, kan ze in haar werk ook duidelijker keuzes maken en grenzen stellen. En hier een gesprek over aangaan met haar collega’s: over wat zij nodig heeft om fijn te kunnen werken.

Uiteindelijk zorgt het bij deze gynaecologe voor, dat ze met volle overtuiging weer voor uitvoeren van haar vak kiest. Waarbij ze nu beter weet hoe ze ervoor kan zorgen dat ze haar energie bewaart binnen de mogelijkheden die haar mooie vak haar geeft. Uiteraard zijn er ook artsen die in dit proces, wanneer hun energie weer terug is, nóg duidelijker weten dat ze iets anders willen gaan doen.

Zie je het niet meer zitten?

  • STOP!
  • LAADT OP!
  • Eerst ruimte voor niks…
  • Wanneer de energie weer terug komt: sta dán pas stil bij wat voor jou belangrijk is; wat jou voldoening geeft.
  • Geef woorden aan je drive: naar jezelf toe en ook naar anderen.
  • Geef grenzen aan in wat je aankan.
  • Wanneer je weer op energie bent: neem de tijd om stil te staan bij wat je echt wil.
  • En maak dan keuzes.

Waar jijzelf ook bent in dit proces: Neem zo af en toe (preventief) de tijd om stil te staan bij waar jij blij van wordt. Dit kan je alleen doen, maar ook in onze nascholingen komt dit aan bod: de leergangen medisch leiderschap, de ‘vind jouw WHY-dag’ of onze tweedaagse bezinning.

Back To Top