Skip to content

The Fifth agreement – Don Miguel Ruiz & Don Jose Ruiz

A Toltec wisdom book

We gaan er heel vaak van uit, dat een ander de wereld net zo ziet, als wij. Ook jij zal al wel eens hebben ervaren, dat dat misverstanden, teleurstellingen en zelfs pijn heeft opgeleverd. Dit boekje geeft daar begrip, bewustzijn en handvatten in.

Om meer vrijheid en plezier te krijgen in de omgang met jezelf en met anderen kwam eerst het boekje ‘The four agreements’ uit. Opgeschreven vanuit door generaties Toltec overgeleverde wijsheid. In 2010 is daar het boek de ‘Fifth agreement’ bijgekomen. Het woord ‘agreement’ wordt in de vertaalde boeken benoemd als: ’inzicht’.

Het is een nogal spiritueel boekje, dus zal niet voor ieders’ smaak zijn. In deze samenvatting deel ik graag de concrete handvatten die erin staan.

De volgende metafoor uit dit boekje legt de gedachte achter deze ‘inzichten’ uit: Stel je voor, dat je in een groot winkelcentrum bent met een oneindig aantal bioscopen. In de eerste bioscoop die je binnenstapt zie je jezelf zitten als toeschouwer. Jij bent ook de hoofdpersoon in de film. Je herkent alle karakters in de film en het klopt met hoe jij naar de wereld kijkt.

Dan ga je naar de volgende bioscoop. Daar zit je moeder als toeschouwer. En zij is de hoofdpersoon in deze film. Maar: je herkent haar helemaal niet zoals jij naar haar kijkt. Het is meer zoals ze wil dat anderen haar zien. Jouw personage in de film ziet er ook heel anders uit. Ook je familieleden, jullie vrienden: iedereen doet en is anders dan ze er in jouw gedachten uit zien. Je ziet in deze film haar overtuigingen over wie iedereen is. Vervolgens ga je nog naar een aantal bioscopen en treft daar je vader, je partner, ieder van je kinderen en ieder van je vrienden aan. En steeds hetzelfde verhaal: in iedere film is er weer een ander beeld van alle personen.

Het is duidelijk, dat niemand bezig is met al het drama dat er in jouw film gebeurde. Iedereen zit in zijn of haar eigen film.

Het is een interessant idee: dat iedereen eigenlijk in zijn ‘eigen film’ zit. En dat daardoor veel misverstanden en gedoe ontstaat. Met dit beeld in gedachten geven de 5 inzichten handvatten hoe je hier mee om kan gaan:

  1. Be impeccable with your word

Met het besef dat je met jouw woorden het verhaal van jouw wereld creëert, maakt het dus uit hoe je die woorden gebruikt. Wanneer je je woorden (hardop en in gedachten) gebruikt voor (zelf)oordeel en (zelf)afwijzing, kan je je afvragen of dat de wereld is, die je wil creëren. ‘Be impeccable’ betekent dus: gebruik je woord nooit tegen jezelf of tegen anderen.  Woorden hebben meer macht dan we ons vaak realiseren.

  1. Take nothing personally

Iedereen zit in zijn/haar eigen wereld. En is dus met zichzelf bezig. Ook jij: alles wat je ervaart bekijk je door jouw lens van jouw levenservaringen. Jij kan zelf beslissen of er iets te leren is in wat anderen tegen jou zeggen of niet. En dat geldt ook voor de ander.

  1. Don’t make assumptions

Ons brein maakt continu aannames. Zorg ervoor, dat je die aannames niet waar maakt in jouw gedachten. Check ze waar mogelijk. En baseer je acties niet als vanzelf op jouw aannames omdat je denkt dat ze waar zijn. Communiceer zo duidelijk mogelijk om misverstanden, teleurstelling en drama te vermijden. Heb de moed om vragen te stellen en aan te geven wat je werkelijk wilt.

  1. Always do your best

Je best doen kan van moment tot moment verschillen; ziek zijn of gestressed zijn heeft invloed op hoe jouw 100% eruit ziet van dat moment. Wanneer je weet, dat jij jouw 100% van dat moment geeft, dan hoe je jezelf niets te verwijten of ergens spijt van te hebben.

En als vijfde inzicht:

  1. Be skeptical, but learn to listen

Wees sceptisch; ook naar wat je zelf zegt. Geloof niet zomaar wat er gezegd wordt. Ook niet wat jezelf zegt en denkt. Leer te luisteren naar wat er onder de boodschap zit. Waarheid zit vaak niet zozeer in woorden, maar in wat er in de stilte of in het non-verbale gezegd wordt.

Wanneer je deze inzichten kunt toepassen, geeft dit je meer begrip voor de ander én voor jezelf en kan je makkelijker met een open vizier, een open hart naar jezelf én naar de ander kijken.

Natuurlijk lukt dit niet altijd. Het leven is één grote oefening met vallen en opstaan. Het begint met bewustzijn. Dan is ook vergeving van jezelf en van anderen voor alle keren dat dit niet lukt heel essentieel. En de actie die dan volgt zal een hele andere impact hebben, dan wanneer het vanuit al die lagen van aannames en overtuigingen komt.

Veel succes met oefenen!

Back To Top