Skip to content

Wees een OEN!

Deze afkortingen zijn leuke grapjes om te onthouden voor het verbeteren van je samenwerking. Je zou er eigenlijk een poster van moeten maken om jezelf er regelmatig aan te helpen herinneren. Stuk voor stuk creeren ze meer verbinding, wat de samenwerking bevordert.

Onderzoek heeft aangetoond, dat focus op de relatie even belangrijk is als focus op de taak voor het bereiken van beter resultaat. De onderstaande afkortingen helpen daarbij. Elke week eentje oefenen?

–Maak je wél DIK: Denk In Kwaliteiten. Besteed aandacht aan hetgeen goed is gegaan en probeer ‘om te denken’.

–Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Vraag altijd na of je goed begrepen hebt wat de ander bedoelt. En besef, dat je soms aannames in je eigen hoofd tot waarheid hebt gemaakt, zonder dit te checken.

–Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Niemand kan in het hoofd van een ander kijken en je weet dus nooit wat de ander denkt. Ons brein is continu bezig met invullen. Besef wanneer dit dient en wanneer niet.

–Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Sta open voor de ander, wees eerlijk in hetgeen je duidelijk wilt maken en ben oprecht nieuwsgierig naar de ander.

–Laat OMA (voor deze keer) thuis: Probeer je Oordelen, Meningen en Adviezen voor je te houden en luister met een open houding naar de ander. Geef je meningen en adviezen alleen als die gevraagd worden.

–Pas LSD toe: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen kan helpend zijn om aandachtig te luisteren. Alleen wanneer het geen trucje is, maar echt vanuit open nieuwsgierigheid komt.

Veel plezier met het oefenen hiervan!

Back To Top