Skip to content

Kleine stappen kunnen groot effect hebben!

Iedere arts heeft verlangens voor de zorg.

In coaching en nascholingen hoor ik vaak dat in het hoofd van veel artsen de oplossingen zo groot worden gemaakt, dat ze maar helemaal nergens aan beginnen. Of denken dat alleen anderen zoals overheid of zorgverzekeraars zaken kunnen oplossen. En dat creëert gelatenheid en een klaagcultuur, die niks verandert.

Dat is waar de handvatten voor medisch leiderschap een steun kunnen zijn: hoe kan jij op jouw manier invloed hebben op de dagelijkse zorg die jij levert? Wat past er bij jou? Waar krijg jij energie van?

Want je kan al verschil maken met kleine stappen. Die wel een groot effect kunnen hebben. Of een start kunnen zijn voor het grotere verlangen waar je voor wilt staan.

Enkele voorbeelden die resultaat waren van stilstaan bij verlangens door een aantal artsen de afgelopen tijd:

  • Beslissen dat het doen van een avond spreekuur helemaal niet bij jou past en dit over te laten aan je collega’s die het wel fijn vinden.
  • Je tijdens een vergadering eens anders op stellen: niet meteen reageren, maar eerst de anderen horen. (Of andersom, afhankelijk van jouw gewoonte gedrag)
  • Jouw verlangens voor bepaalde veranderingen delen met collega’s. In plaats van allerlei aannames te hebben wat ze ervan zullen vinden. Of de aanname te hebben dat je het allemaal alleen moet doen.
  • Je dag te beginnen met die klus waar je echt geen zin in hebt, maar die er helaas wel bij hoort. En ook echt te genieten van de voldoening als het klaar is.

Kleine stappen kunnen grote veranderingen geven in hoe je je werk beleeft en hoe je met elkaar omgaat. En op den duur zelfs een ‘nieuwe normaal’ creëren! Zo kan je zorgen dat er op dagelijkse wijze minder energie weglekt naar dingen waar je niet blij van wordt en die niet bij jouw verlangen passen.

Hoe eet je een olifant? Met kleine hapjes!

Back To Top