Skip to content

Medisch Leiderschap = je grenzen aangeven

Medisch Leiderschap is voor alle artsen. Los van jouw positie of functie. Het gaat om invloed uit te oefenen op jouw dagelijkse leven en werk als arts op een manier die bij jou past. Zodat je vanuit jouw hart de regie neemt.

Medisch leiderschap is bijvoorbeeld: Duidelijk je grenzen aangeven. Want wanneer jij dit als arts op tijd doet, zorg je voor jouw duurzame inzetbaarheid voor de zorg. Dat is dus voor iedereen beter.

Om grenzen aan te geven zijn een aantal stappen nodig:

  • Beseffen waar je grenzen liggen vóórdat je eroverheen gaat.
  • Eerst naar jezelf op een duidelijke manier je grenzen onder woorden brengen. 
  • Op een proactieve en verbindende manier het gesprek aangaan met je omgeving: hoe kan je met elkaar jouw grenzen in de gaten kan houden en honoreren, zodat het ook voor je omgeving werkt?

Welke van deze stappen zijn het lastigst voor jou?

Beseffen waar je grenzen liggen kunnen we allemaal wanneer we er overheen zijn gegaan. Maar dat komt natuurlijk wel met een prijs. Dus sta er eens bij stil wat jouw signalen zijn, dat je jouw grens nadert.

Je grens onder woorden brengen naar jezelf:Dit begint met jezelf toestaan grenzen te hebben. Het is vaak makkelijker om steeds maar te doen alsof je alles altijd kan. Daarmee ga je het lastige gesprek uit de weg. Of juist om overal maar grenzen te stellen, zodat er minimaal risico is, dat je eroverheen gaat. Neem eens de tijd om te bedenken hoe jij hier in staat.

Op een proactieve manier het gesprek aangaan over jouw grenzen. Vaak vinden we dit een lastig onderwerp en is er een risico dat we dit op een onhandige manier onder woorden brengen. Wanneer je het uit verbinding met de ander doet en er vanuit gaat, dat het voor jullie beiden beter is, dat jij niet over je grenzen heen jezelf uitput, is het een gesprek dat voor jou én voor je omgeving belangrijk is!

Je grenzen aangeven draait dus voor een groot deel om goede communicatie! Een aantal tips die je direct op weg kunnen helpen zijn;

  • Communiceer assertief en spreek vanuit de ik vorm 
  • Wees specifiek en concreet
  • Geef alternatieve oplossingen 
  • Wees consistent in het je houden aan je eigen grenzen

Zoals in een recente intervisiegroep onder woorden werd gebracht: zorg, dat je het leuk vindt om je grenzen aan te geven! Zie het als middel om betere zorg te leveren. En maak dit met elkaar in de zorg de nieuwe normaal.

Back To Top