Skip to content

Ademhalen ter ontspanning

Tijdens de feestdagen en in drukke diensten of werkweek kan het vinden van ontspanningsmomenten een uitdaging zijn. Een simpele en zeer effectieve tip om toch gedurende een drukke dag en/of week te ontspannen is focus op de ademhaling.

Het mooie hiervan is dat je niets nodig hebt behalve het bewust kiezen voor een momentje voor jezelf. Hier volgt een korte uitleg;

  1. Ga comfortabel zitten of liggen (die onderzoeksbank staat er niet voor niets!😀). Sluit je ogen als dat voor jou prettig is.
  2. Plaats één hand op je borst en de andere hand net onder je ribbenkast, op je buik.
  3. Adem rustig in door je neus. Terwijl je inademt, focus je op het langzaam laten uitzetten van je buik. Voel je hand op je buik omhoog komen terwijl je rustig en diep inademt. Probeer ervoor te zorgen dat je borst niet te veel omhoog komt.
  4. Houd de adem een paar seconden vast.
  5. Adem langzaam uit via je mond. Voel je buik langzaam weer zakken naar zijn normale positie terwijl je uitademt.
  6. Herhaal dit proces zolang als prettig aanvoelt. Focus op de rustige en diepe ademhaling, waarbij je je volledig concentreert op de beweging van je buik.

Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je zelf wilt. Je kan dit zelfs doen als er allemaal mensen om je heen zijn. Even de focus op je eigen ademhaling zal niemand merken. En geeft jouw zenuwstelsel wel even rust. Natuurlijk is het nog fijner wanneer je het iets langer kan doen en in je eentje even rust kan nemen.

Back To Top