Skip to content

Focus

Marc Tiggelaar geeft duidelijke uitleg met een neurowetenschappelijke basis, waarom focus in onze huidige wereld lastig is.
Gelukkig geeft hij ook heel erg veel makkelijk toepasbare tips.

Het is een makkelijk leesbaar boek met hele duidelijke tips. Het geeft een behoorlijke opsomming in deze samenvatting. Dus wanneer je het zelf leest zal het met alle voorbeelden vast beter beklijven.

Dagelijks heb je te maken met een geweldig grote hoeveelheid aan prikkels. Gelukkig zorgen receptoren in ons brein dat niet al deze prikkels allemaal verwerkt worden. Het gevolg daarvan is, dat maar 0,0003% van alle prikkels naar ons bewustzijn gaat. En die 0,0003% is nog best een hoop.

Deze prikkels zorgen ervoor dat je onderbroken wordt, hoe klein en onopvallend deze prikkels soms ook lijken. Denk maar aan het geluidje van een mobiele telefoon. Je bent direct, ook al lijkt het kort, afgeleid. Zie dan maar weer in die flow te komen. Een gedeelte van je aandacht is er nu niet meer bij.

Iedere keer dat je op deze manier van aandacht wisselt blijft een deel van het brein hangen bij waar het mee bezig was, en het andere deel waar het door gestoord werd. Hierdoor werken we trager en maken 20% meer fouten.

Welke concentratielekken zijn er?

Als je je concentratie of focus verliest dan spreken we van een concentratielek. We kennen er 4:

  • Te weinig prikkels
  • Teveel interne prikkels
  • Te weinig brandstof
  • Teveel externe prikkels

Per concentratielek wat tips:

  • Te weinig prikkels

Tip 1: Maak dat waar je mee bezig bent complexer, daardoor zet je je brein meer aan het werk.

Tip 2: Tijdens een vergadering eenvoudige tekeningetjes (doodles) maken. Je blijft hiermee met je aandacht bij de vergadering, en ondertussen wordt de rest van je brein ook vermaakt.

Tip 3: Ga wandelen tijdens een telefonische vergadering, maar niet in een omgeving met teveel prikkels.

Tip 4: Beweeg met een paperclip in je handen tijdens een gesprek. Hierdoor geef je je gedachten ook minder ruimte om verder afgeleid te raken.

Tip 5: Ga sneller werken, mogelijk is datgeen waarmee je bezig bent iets te eenvoudig voor je brein?

Tip 6: Luister muziek. Maar dan wel bekende muziek. Door onbekende muziek raak je weer meer afgeleid. Met bekende muziek kun je beter concentreren.

Tip 7: Moet je nadenken? Ga dan huishoudelijke klusjes doen. Ondertussen kan je je gedachten goed om een rijtje zetten.

  • Teveel interne prikkels

Tip 1: Begin niet met taken als je ze niet af kunt maken

Kan je iets niet afmaken? Dan krijg je te maken met nog meer losse eindjes waar je bewust en onbewust wel mee bezig blijft.

Tip 2: Rond taken zo snel mogelijk af

Heb je taken afgerond? Dan hoef je er niet meer aan te denken en heeft het geen invloed op jouw focus. Beter concentreren en dus meer focus bereik je niet met allemaal losse eindjes.

Tip 3: Volg het OHIO-principe (Only Handle It Once)

Herkenbaar, die mail die je al meerdere keren hebt zien staan, maar waar je toch niet aan begint omdat je er nu niet zo’n zin in hebt? In de tijd die je nu al kwijt bent geweest aan die mail op bewust én onbewust niveau had je ook kunnen overgaan tot actie én het misschien ook al afgerond kunnen hebben.

Tip 4: Bundel taken

Probeer taken die bij elkaar horen (omdat ze bij hetzelfde project horen, of omdat ze gelijk van aard zijn) zoveel mogelijk te bundelen. Dit vergroot de kans dat je snel in een goede flow terecht komt en niet wordt afgeleid door al die andere gedachtes.

Tip 5: Plan themadagen

Plan in je agenda vaste dagen waarop je altijd dezelfde activiteiten doet. Dit zorgt niet alleen voor ritme en regelmaat, maar ook voor focus. Op maandag reserveer ik altijd voor project A, op dinsdagochtend voor project B en dinsdagmiddag voor overleggen. Op maandag doe ik geen dingen die ik heb gepland op dinsdag en vice versa.

Tip 6: Werk in sprints

Als je in sprints werkt maak je een planning van wat je in een bepaalde periode oplevert. Hiermee kader je je activiteiten en zorg je ervoor dat je niet met iets anders begint, terwijl het belangrijkste werk nog niet af is. Het zorgt dat je veel georganiseerder en planmatig te werk gaat, en ook nog eens veel meer focus hebt voor hetgeen je aan het doen bent.

Tip 7: Kill your darlings

Heb je heel veel gave dingen die je wilt doen? En dat het liefst allemaal tegelijkertijd? Maak hier een lijst van en schrap de meeste dingen. Zet ze op een lijst van dingen die je nog wilt doen als je weer tijd hebt. Dit maakt je scope van activiteiten voor nu veel meer behapbaar. Je kunt je beter concentreren als je deze leuke dingen even parkeert.

Tip 8: Meer rust met een not-to-do-lijst

Denk of pieker je veel over dingen die je helemaal niet eens gaat of wilt doen. Schrijf ze dan op een not-to-do-lijst. Ook het wegschrijven van zaken die je niet gaat oppakken helpt om je hoofd leger te maken en minder afgeleid te raken door zaken die nu niet aan de orde zijn.

Tip 9: Niets doen vlak voor een meeting

Nog even snel je mail lezen en/of beantwoorden voor een overleg is niet handig. Grote kans dat je gedachten tijdens dat overleg nog terug gaan naar die e-mail(s). Hierdoor heb je direct minder aandacht voor het overleg, omdat je gedachten er niet volledig bij zijn.

Tip 10: Piekerkwartier

Herken je dat, dat je gedurende de dag veel piekert en daardoor niet toe komt aan je takenlijst? Een piekerkwartiertje kan uitkomst bieden. Dit kwartiertje kan je meerdere keren per dag doen, en daarin kun je qua piekeren helemaal los gaan. Misschien helpt dit jou om gedurende de rest van de dag minder te piekeren.

  • Te weinig brandstof

Tip 1: Omarm verveling

Helemaal niets mis mee om je zo nu en dan eens lekker te vervelen. Zolang je maar niet naar je mobiel grijpt. Doe even lekker niets en realiseer je daarna wat het oplevert. De beste ideeën komen vaak naar voren als je even lekker niets doet.

Tip 2: Minder uren werken

Je bent maar een paar uur per dag productief. Gebruik deze uren dan wel zo goed mogelijk. Die andere uren zou je eigen niet aan je werk moeten besteden, maar aan andere dingen die zinvol voor je zijn.

Tip 3: Slapen

Slapen is onwijs goed voor je! Je verwerkt de dag tijdens een goede nachtrust én je wordt er heerlijk productief zijn. Zit je teveel in je hoofd voordat je gaat slapen? Schrijf het dan op, zodat je je gedachten los kunt laten en je geen zorgen hoeft te maken dat je het vergeet.

Tip 4: Pauzes nemen

Soms is het verleidelijk om geen pauze te nemen, om nog die ene presentatie af te maken of dat verslag te schrijven. We denken soms dat we oneindig geconcentreerd kunnen werken, maar dat is niet zo. Neem daarom geregeld even een pauze, ook als je denkt dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Hoe minder pauze je neemt, hoe minder productief je wordt en hoe groter de kans op fouten.

  • Teveel externe prikkels

Tip 1: Wees soms onbereikbaar

Wil je altijd maar bereikbaar zijn voor iedereen? Daar betaal je een flinke prijs voor. Je wordt namelijk continu gestoord en krijgt je werk niet af. Wees af en toe niet die collega die altijd bereikbaar is, en je krijgt meteen veel meer gedaan.

Tip 2: Neem eens een snipperdag

Even los van het werk is goed voor lichaam en geest. Bewust even andere dingen doen leidt tot nieuwe inzichten.

Tip 3: Reduceer kanalen met binnenkomen informatie

Kan je vanaf meerdere kanten bestookt worden met informatie? Dat zorgt dat je meerdere bronnen continu in de gaten houdt. Concentreren is dan gewoonweg niet mogelijk. Spreek met je omgeving af dat je voor écht belangrijke zaken op één manier benaderd kan worden. De rest wacht dan tot je weer in de gelegenheid bent. Dit scheelt je hersenen een hoop energie.

Tip 4: Plan je concentratiemomenten

Het kan zijn dat je vooraf wel weet op welke momenten je veel onderbroken wordt en wanneer juist niet. Complexe zaken moet je niet gaan doen als je continu onderbroken wordt. Dan kies je voor de simpele taken, waarbij je je hersenen niet al te hard nodig hebt.

Tip 5: Gebruik een signaal

Spreek met je omgeving af hoe zij kunnen zien dat je niet gestoord wilt worden. Dat kan zijn door je koptelefoon op te zetten, maar je kan ook bijvoorbeeld een vlaggetje op je bureau zetten. Dit maakt jouw omgeving duidelijk dat je je wilt concentreren en voorkomt dat je uit je flow wordt gehaald.

Tip 6: Plan meetings met jezelf in

Het werkt drempelverhogend voor je omgeving om je te storen als je in een meeting zit. Plan dan ook eens momenten voor jezelf in. Je zult merken dat dit een positief effect heeft op jouw productiviteit.

Tip 7: Gebruik een out-of-office ook als je er wel bent

Je kunt de afzender van een mail via een out-of-office informeren dat je niet direct reageert. Dit maakt voor de afzender duidelijk dat jouw mail netjes is ontvangen en schept niet de verwachting dat er direct een reactie komt.

Tip 8: Gebruik een concentratieruimte of stilteruimte

Veel werkomgevingen beschikken over een concentratie- of stilteruimte. Maak hier vooral gebruik van als je je wilt concentreren en niet gestoord wilt worden.

Tip 9: Noise cancelling headset

Een noise cancelling headset werkt fantastisch om omgevingsgeluiden weg te filteren. Ook als je headset uit staat kun je nog steeds omgevingsgeluiden reduceren. Hierdoor kan je je makkelijker en sneller concentreren.

Tip 10: Spreek af om geluiden bij notificaties uit te zetten

Het kan aardig vervelend zijn als je de ene na de andere telefoon van collega’s hoort piepen. Of die melding continu van nieuwe e-mails. Spreek met je collega’s af dat je deze geluiden uitzet. Notificaties leiden nou eenmaal af, ook als de melding afkomstig is van een apparaat dat niet van jou is.

Tip 11: Ga thuiswerken

Waarschijnlijk heb je hier als gevolg van Coronamaatregelen al mee te maken gehad. Thuiswerken kan heel goed werken als je je wilt kunnen concentreren. Dat hangt natuurlijk wel af van eventuele huisgenoten of een buur die net begint met de verbouwing van de badkamer.

Tip 12: Geluidswerende materialen

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten ofp de markt die zorgen voor een reductie van het geluid. Zit je in een ruimte waar het galmt, of waar meerdere collega’s aan het bellen zijn? Hier kun je zeker wat tegen doen.

 

Back To Top