Skip to content

8th Habit van Steven Covey

Hoe vind jij je stem?

Na in 1989 (!) zijn boek ‘The 7 habits of Highly effective people’ te hebben geschreven, ontdekte Stephen Covey dat er meer nodig is naast focus op processen en producten. Hoe kan je het beste jouw potentieel benutten? En dus vanuit je hart leven? En hoe kan je jouw stem daarin vinden? En hoe help je ook anderen (waarmee je werkt) om dit te doen? Daar gaat het boek the 8th habit over dat in 2004 uitkwam. En het is nog steeds actueel.

Stephen Covery start zijn boek met een uitleg hoe we in veranderende tijden andere paradigma’s nodig hebben: van de periode dat we jagers waren via de landbouw periode en de industriële revolutie nu naar het informatietijdperk. Covey benoemde toen het tijdperk waar we nu in zitten het ‘wijsheid tijdperk’. In iedere periode werd er op een andere manier naar werk gekeken en naar organisatie van het systeem. En is er dus ook iets anders nodig om bevlogen te kunnen blijven en plezier in je werk te hebben.

Iedere periode heeft een andere mindset nodig en is er een paradigma shift. Zijn theorie is dat de focus op productie nog komt uit het industriele tijdperk. De huidige tijd heeft meer nodig: namelijk ook focus op persoonlijke betekenis en focus op samenwerken in teams.

Ikigai: je unieke eigen stem

Covey beschrijft het ‘vinden van je unieke stem’ als de manier om jouw unieke persoonlijke contributie aan de wereld te vinden. Hier komen je kwaliteiten, je passie en je morele compas samen. Hier is overlap met bijvoorbeeld het Japanse concept ‘Ikigai’, waar je talenten, je passie, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kan worden samengebracht worden.

In zijn boek beschrijft hij hoe dat alleen maar kan wanneer je zowel het lichaam, het brein, het hart als de ziel daarbij betrekt. Vervolgens past hij de metafoor van deze vier elementen in het individu toe op organisaties en tot slot ook bij verschillende vormen van leiderschap die daar bij passen.

Je brein, je lichaam, je hart en je ziel in het individu

Je brein verbindt hij met je behoefte aan leren. Visie en focus werkt hij hier uit.

Je lichaam verbindt hij met je behoefte om te overleven. Hier werkt hij discipline en zelf controle uit.

Je hart omschrijft hij door ieders behoefte aan verbinden. Emotionele intelligentie, passie en toewijding krijgen hier hun plaats.

Je ziel verbindt hij met onze behoefte om terug te geven aan anderen. Hij benoemt hier het geweten en integriteit.

Dienend leiderschap

Binnen organisaties is ieders’ belangrijke rol volgens Covey ook om anderen hun eigen unieke stem te laten vinden. Vanuit de overtuiging van dienend leiderschap. Waarin de kwaliteit van de relaties alles bepalend is. Vanuit dit dienend leiderschap dien je anderen met jouw unieke contributie aan de wereld én help je anderen om hun eigen unieke contributie te vinden en uit te voeren.

Mpowr: jouw 8th Habit benutten

Een citaat uit het boek: ‘On an individual level, personal growth and a service orientation create a virtuous cycle: Character-oriented personal growth naturally leads to an increased focus on service, while a service mindset cultivates humility and personal growth. On an interpersonal level, a service mindset improves and strengthens relationships. And on a collective level, the purpose of all organizations is to serve the community in some way.’

Zo beschrijft hij een mooie vicieuze cirkel de positieve kant op. En dat is precies waar we met de nascholingen van mpowr in de zorg aan werken!

Mocht je zelf meer willen leren om vanuit je hart de regie te nemen, kijk dan bijvoorbeeld bij onze leergang medisch leiderschap.

 

Back To Top