Skip to content

Leren jongleren en medisch leiderschap

Leren jongleren om je korte pauzes tijdens je werk op te leuken.

Waarom zou je dit doen? Wanneer je brein beter is uitgerust is je innerlijke leider steviger. Voor een uitgerust brein zijn korte pauzes cruciaal. Korte pauzes waarin je even een ander deel van je brein benut door plezier te hebben en je lichaam te bewegen. Die pauzes hoeven niet lang te duren. Het belangrijkste is, dat je ze regelmatig doet. Liefst ieder uur.

Hier een stappenplan om dit te leren:
Begin met één bal:
1- Gooi de bal in een rustig ritme van rechts naar links en van links naar rechts in een 8-figuur. Maak een ‘scheppende’ beweging met je hand wanneer je vangt en weer gooit.

Dan 2 ballen:
2- 1 bal in elke hand. Gooi eerst met je rechter (dominante) hand de bal omhoog. En dan met je linker hand. Vind ook weer een ritme.
3- Wanneer je een goed ritme hebt gevonden, gooi dan tegelijk de bal naar de andere kant, zodat de ballen een kruis vormen voor je.
4- Als dit makkelijk gaat, vindt dan weer een ritme, totdat ze iedere keer kruisen ongeveer ter hoogte van je voorhoofd.

Enkele tips: Houd je armen naar beneden en doe dit met je onderarmen. Gebruik je handen en polsen om te gooien. Probeer het 8-figuur te doen binnen het ‘frame’ van je heup en voorhoofd. Dus laat de ballen niet te ver uit de bocht vliegen. Blijf steeds het 8-figuur behouden; van buiten naar binnen.
Als de ballen te ver weg vliegen: oefen dit dan eens 30 cm vanaf een muur staand.

Nu met 3 ballen: (het kan helpen als ze 3 verschillende kleuren hebben)
5- Houd 2 ballen in je rechter hand; eentje in je linker hand. Oefen nu met 1 bal gooien met je rechter hand, terwijl je de tweede bal nog vast houdt. Blijf een 8-figuur maken.
6- Gooi bal 1 van je rechter hand en tel wanneer die bal de top bereikt. Gooi op dat moment bal 2 met je linker hand, onder bal 1 door, naar je rechter hand en tel hardop ‘twee’.
7- Wanneer je bal 1 en 2 10 keer achter elkaar zo kan gooien zonder ze te laten vallen, kan je naar stap 8.
8- Begin net als in de laatste stap door bal 1(rood) te laten volgen door bal 2(geel). Als bal 2(geel) op de top is, gooi dan bal 3(blauw) en tel hardop ‘drie’. Bal 2(geel) moet over bal 3(blauw) heengaan en in je rechter hand landen. Bal 3(blauw) landt in je linker hand met bal 1(rood) erachter.
9- Begin als in de laatste stap, gooi bal 1(rood), gevolgd door bal 2(geel), gevolgd door bal 3(blauw). Wanneer bal 3(blauw) de top bereikt, gooi je de rode bal uit je linker hand en tel op dat moment hardop ‘vier’.
10- Ga door met dit patroon en tel hardop ‘vijf’, ‘zes’, ‘zeven’ en zo door. Als je regelmatig tot 10 komt, kan je de ‘basis cascade’ van het jongleren.

Veel plezier😀

Back To Top