Skip to content

Assumption: the mother of all F*** ups

Samenwerking Aannames

“Assumption is the mother of all f*** ups.” Deze quote onderstreept hoe belangrijk het is om ons bewust te zijn van onze aannames in samenwerkingen. Ons brein is van nature ontworpen om continu aannames te maken, zodat we situaties kunnen duiden en adequaat kunnen reageren. Dit is een handige eigenschap, maar het kan ook problematisch worden wanneer deze aannames ons gedrag beïnvloeden op een manier die niet past bij wie we willen zijn.

Het effect van aannames

Aannames kunnen leiden tot een self-fulfilling prophecy. Een voorbeeld: Valerie en ik (Angelique) werken al jaren samen, en we weten dat onze bedoelingen goed zijn. Toch is het cruciaal om regelmatig te checken of er aannames zijn die onze verbinding in de weg staan.

Een tijd geleden speelde een aanname van mij een rol in onze samenwerking. Ik dacht dat ik voorzichtig moest zijn met Valerie, omdat haar vader ernstig ziek was. Hierdoor nam ik aan dat ik haar moest beschermen door niet alles te delen wat er bij mij speelde. Dit leidde tot afstand tussen ons, terwijl we allebei natuurlijk juist behoefte hebben aan verbinding. Gelukkig merkten we snel dat er iets wrong tussen ons en hebben we dit meteen kunnen bespreken, zodat de lucht geklaard werd. Het had natuurlijk ook anders kunnen aflopen en veel langer tot ongemak tussen ons kunnen leiden.

De gevaarlijke cirkel van aannames

Hoe vaak komt het voor dat een aanname een eigen leven gaat leiden? Je begint het als waarheid in je hoofd te zien, wat leidt tot gedrag dat je eigenlijk niet wilt vertonen. In ons geval was het een eenmalige situatie, maar als we niets hadden uitgesproken, had deze aanname kunnen leiden tot steeds meer afstand in onze samenwerking.

Vaak hoef je je aannames niet eens expliciet bij de ander te checken. Het gaat vooral om het besef dat je een keuze hebt in je gedrag. Vraag jezelf af: is het gedrag dat ik vertoon door mijn aanname in lijn met wie ik wil zijn? Zo niet, kies dan voor een ander perspectief en pas je gedrag aan.

Praktische stappen om aannames te beheersen

Tijdens de  3e dag van de leergang Medisch Leiderschap staan er enkele krachtige oefeningen op het programma die inzichten gaven in hoe je met aannames om kunt gaan. Hier zijn enkele stappen die je zelf kunt zetten om ongewild gedrag te voorkomen:

  1. Merk op dat er iets in de weg zit van de verbinding in de relatie.
  2. Vraag je af of je een aanname maakt die hiervoor zorgt.
  3. Bepaal de impact van deze aanname op je gedrag.
  4. Bedenk welk gedrag je wilt vertonen en maak een bewuste keuze.
  5. Herhaal dit proces regelmatig; aannames blijven immers een onderdeel van het menselijk gedrag, ongeacht hoe goed de relatie is.

Een perspectief van oneindige mogelijkheden

William Blake zei: “Indien de vensters van onze waarneming worden schoongemaakt, dan zou ieder ding voor de mensen verschijnen zoals het werkelijk is: oneindig.” Dit laat zien dat de uitdaging om onze aannames te erkennen en aan te passen van alle tijden is. Wanneer we de ander zien vanuit een perspectief van eindeloze mogelijkheden, creëren we ruimte voor groei en verbinding.

Blijf leren en groeien

De les over aannames en hun impact op ons gedrag is een belangrijke stap in ons groeiproces. We zijn momenteel bezig met een nieuwe leergang Medisch Leiderschap en de volgende start binnenkort. Wil je meer leren over hoe je jouw aannames kunt beheren en je samenwerking kunt verbeteren?

Bekijk ook eens mijn LinkedIn-post met een vlog die ik samen met Valerie maakte.

Back To Top