Skip to content

De overtuigingsvalkuil in samenwerking

Hoe vaak ben je niet in de valkuil gestapt van anderen proberen te overtuigen? Je zit in een gesprek, maar naarmate het vordert, voel je frustratie opbouwen en merk je dat je hakken in het zand komen te staan. Laten we eens kijken hoe je vanuit medisch leiderschap een andere verbinding kunt creëren. Hierdoor vergroot je de kans op een prettige samenwerking, waarin je anderen kunt inspireren en samen tot betere oplossingen kunt komen.

De overtuigingsmodus

Wat we vaak in haast, stress en vanuit gewoonte doen, is de ander proberen te overtuigen van onze eigen ideeën. In die overtuigingsmodus kijk je naar de ander als een tegenstander, iemand van wie je iets wilt. Je merkt dat je stem harder wordt en dat je jezelf herhaalt. je voelt de spanning in je lijf oplopen. En laten we eerlijk zijn: je vindt de ander vaak pas weer leuk als hij of zij het met jou eens is. Maar dit gedrag leidt zelden tot het gewenste resultaat of een fijne samenwerking. Herken je dat?

overtuigen versus verbinden

Een andere aanpak: verbinding creëren

In plaats van de ander te willen overtuigen, is het nuttiger om je te richten op het creëren van verbinding. Dit betekent dat je actief luistert en oprecht geïnteresseerd bent in de standpunten van anderen. Door een open houding aan te nemen, creëer je een ruimte waarin iedereen zich gehoord voelt. Dit helpt niet alleen om frustratie te verminderen, maar ook om samen tot nieuwe inzichten te komen. Of soms ook tot respectvol het niet met elkaar eens te zijn.

Medisch Leiderschap in actie

Jouw Medisch leiderschap heeft meer impact wanneer het je lukt om anderen te inspireren en je de samenwerking kan versterken. Door je focus te verleggen van overtuigen naar verbinden, vergroot je de kans dat anderen openstaan voor jouw ideeën. Dit kan ook betekenen dat je bereid bent om je eigen standpunt te heroverwegen in het licht van wat anderen bijdragen. Samenwerken is immers een gezamenlijk proces.

Door de overtuigingsvalkuil te vermijden en verbinding te creëren, wordt de samenwerking niet alleen prettiger, maar kun je ook samen tot nog betere oplossingen komen. Wanneer mensen zich vrij voelen om hun ideeën te delen, ontstaan er vaak verrassende en innovatieve benaderingen. Uiteindelijk is het doel om samen een resultaat te behalen waar iedereen achter staat.

Dus, de volgende keer dat je in een gesprek bent, vraag jezelf af: ben ik bezig met overtuigen of met verbinden? Door je mindset te veranderen en te focussen op samenwerking, kun je de kans op frustratie verminderen en een positieve, constructieve werkomgeving creëren. Probeer het eens en ontdek de kracht van medisch leiderschap!

overtuigen versus verbinden

 

Back To Top