Skip to content

Praktijkvoorbeeld versterken samenwerken in de zorg

samenwerken in de zorg

Iedere relatie vraagt aandacht en dus ook je werkrelaties. Dat weten we wel, en toch vallen velen van ons in de valkuil om die aandacht pas echt te geven wanneer er problemen zijn. Uiteraard is het belangrijk om dan hulp te vragen. Regelmatig begeleiden wij teams die beter willen samenwerken in de zorg. We merken dat onze rol als buitenstaander vaak cruciaal is om problemen helder te maken. Vaak kunnen we dan de angel eruit halen en een nieuwe weg vinden. Helaas is het soms ook te laat, en dan begeleiden we het proces van uit elkaar gaan in goede vrede.

Gelukkig worden we ook steeds vaker benaderd door teams die aan het begin van hun samenwerking staan en begeleiding zoeken om preventief aan hun teamdynamiek te werken. Dat juichen we toe. Want juist door te kijken naar je samenwerking als het goed gaat, kan je het duurzaam maken! Het sluit bovendien mooi aan bij de groeiende aandacht voor preventie in de zorg: voorkomen is immers beter dan genezen. Preventief werken aan samenwerken in de zorg met je team is een logische en waardevolle volgende stap om te normaliseren. Het is een stuk leuker en geeft veel meer voldoening dan simpelweg wachten tot het mis gaat. 

Praktijkvoorbeeld: Startende samenwerking in de zorg

Uit vele onderzoeken blijkt steeds weer dat goed presterende teams evenveel aandacht besteden aan de onderlinge relaties als aan de taken die gedaan moeten worden. In ons starterstraject, waarin we medisch specialisten en huisartsen begeleiden in het opzetten van effectieve samenwerkingsrelaties die energie geven, ligt de focus dan ook sterk op beide facetten. 

samenwerken in de zorgUit de piramide van Lencioni (zie hierboven) blijkt dat wanneer de onderste lagen van de piramide niet goed zitten, de resultaten ook uit zullen blijven. Dus begint iedere begeleiding van teams in de onderste laag om het onderlinge vertrouwen en begrip te versterken. Vervolgens kan er dan aandacht besteed worden aan: hoe gaan we ermee om wanneer er conflict gaat ontstaan? En dan langzaam naar boven in de piramide.

Zo ook tijdens het starterstraject van twee enthousiaste huisartsen die onlangs hun samenwerking zijn gestart. Eén van de huisartsen had een dissociatie achter de rug en was daardoor extra gemotiveerd om het dit keer anders aan te pakken. Zij werden begeleid door Angelique van Dam en we delen een aantal verkennende vragen met je die Angelique in dit traject heeft gesteld. Wie weet zijn ze ook waardevol zijn voor jouw samenwerkingsrelaties:

  • Wat zijn je persoonlijke zwaktes en sterktes?
    Het vraagt veel kwetsbaarheid om hierover samen te praten. Het was mooi om te zien hoeveel begrip dit opleverde en welke concrete ideeën direct ontstonden om de taken hierop aan te passen. 
  • Welke nachtmerries hebben jullie voor deze samenwerking?
    Alleen al het onder woorden brengen en uitspreken gaf ruimte. Het leidde tot ideeën om deze scenario’s minder kans te geven. 
  • Welke dromen hebben jullie voor deze samenwerking?
    Het verwoorden van dromen bracht ontzettend veel energie vrij. Dit leidde vanzelf naar de WHY van deze samenwerking: wat is de ultieme reden dat jullie samenwerken?
  • Het was waardevol om vervolgens vanuit deze WHY de HOW en de WHAT concreet te maken (Golden circle van Simon Sinek). Het werd helder waar op dat moment de meeste aandacht naartoe moest gaan.
  • Omdat harmonie voor beide huisartsen heel belangrijk is, werd ook duidelijk dat er een risico bestond dat moeilijke gesprekken uit de weg zouden worden gegaan. Nu ze nog in de ‘honeymoon fase’ van hun samenwerking zaten , was het leuk om dit expliciet uit te spelen. Hoe gaan we met elkaar om wanneer het lastig wordt?

Tot slot heeft Angelique met beide huisartsen nog een  afrondende sessie  gedaan waarbij ze ingingen op de vragen: ‘Wat heb ik van jou nodig?’ en ‘Wat heb jij van mij nodig?’ ‘Waar heb ik hulp nodig?’ en ‘Waar kan ik hulp bieden?’

Hopelijk geeft dit praktijkvoorbeeld handvatten om naar één van je vele samenwerkingen te kijken. Hoe neem jij de regie om jouw samenwerkingen preventief te versterken? Welke van deze onderwerpen  zou jij willen bespreken?

Ook beter leren samenwerken in de zorg?

De coaches en trainer van mpowr begeleiden zorgteams in het verbeteren van samenwerken. Neem gerust vrijblijvend contact op om te ontdekken wat wij voor jouw team kunnen betekenen. Tijdens de nascholingen van mpowr staat samenwerken ook centraal. Neem een kijkje bij het aanbod. 

Back To Top