Skip to content

Loslaten: Go with the flow?

 ‘Loslaten, loslaten, …let it go’, met vaak een typisch handgebaar van handen die iets loslaten en de wijde wereld in wuiven. Wie doet dat niet regelmatig, of ziet een ander dit doen?

Met het zeggen van deze woorden en dit handgebaar, ondersteunen we het proces van loslaten. We proberen onszelf op die manier er aan te herinneren, dat loslaten ruimte geeft. En het is nodig onszelf eraan te herinneren, want loslaten kan moeilijk zijn.

Loslaten is een echte leiderschapskwaliteit!
Kunnen loslaten betekent namelijk dat je bewust durft te kiezen. Durft te kiezen om te laten gaan wat je niet meer dient. Bijvoorbeeld die rol die je altijd op je neemt, het project dat maar niet van de grond komt. Je belemmerende overtuigingen, je saboteurs of je innerlijke criticus. Je angst voor het oordeel van de ander. Je zorgen over bepaalde zaken. Je gedrag als het spannend is.
Loslaten creëert ruimte. Kunnen loslaten is kiezen voor jezelf en voor de impact die jij wilt creëren!

Loslaten lukt beter als je vertrouwen hebt; in jezelf, in je veerkracht en in je visie. Want loslaten betekent ook dat je het niet meer nodig hebt om – krampachtig – vast te houden. Vanuit je ‘Leader from within’ (© co-active leadership, lees hier over de vijf dimensies van leiderschap) met zelf-acceptatie en zelf-autoriteit…

Hoe dan?

Deze zomerperiode geeft je misschien tijd om wat te reflecteren? Wat dient je niet meer en wat wil je echt loslaten? Waar ben je tegenaan gelopen het afgelopen jaar?

  • Coronastress?
  • Je werk in het algemeen?
  • Dat ene project?
  • Je belemmerende overtuiging?
  • Je irritatie over die ene collega?
  • Werk-privé disbalans?

Sta eens stil bij wat je echt wilt loslaten. Schrijf erover, mijmer erover. Stel je eens voor wie je zou zijn als je datgene dat je niet meer dient loslaat.

Ritueel

Van vasthouden naar loslaten betekent dat je afscheid moet nemen. Afscheid van wat niet meer past. Van oudsher passen rituelen bij overgangsfasen, ze maken de overgang bewuster, tastbaarder en makkelijker. Het helpt om datgene dat je los wilt laten, tot iets tastbaars te maken: een steen, een tak, een schelp, een foto, je naambadge…Benoem goed waar het voorwerp voor staat en begraaf het, of ruim het heel bewust op. Als je dat gedaan hebt, spreek je met jezelf af, vanaf nu… en beschrijf daar je ‘nieuwe’ situatie: de situatie die je verlangt.

Dus loslaten is meer dan ‘Go with the Flow’! Het vraagt om bewust kiezen en gaan staan voor je verlangen. Alleen dan volg jij je hart en pak je de regie!

Wat ga jij loslaten?

 

Back To Top