Skip to content

5 dimensies van leiderschap

Een multi-dimensionaal, revolutionair leiderschapsmodel dat vanuit observaties in de praktijk is gecreëerd. Het ondersteunt de filosofie over leiderschap, die ervan uitgaat, dat iedereen altijd vanuit leiderschap kan handelen. Leiderschap betekent dan: de regie pakken binnen de omstandigheden, die er zijn. Los van de rol of functie die je bekleedt.

Het andere onderliggende paradigma in dit leiderschapsmodel is, dat er altijd twee componenten zijn in leiderschap: een ‘zijns-component’ en een ‘doe-component’. De zijns-component met meer inwaartse focus en verbindend met anderen. De doe-component met meer voorwaartse- en doelgerichte focus. In dit model beschreven als respectievelijk ‘Co’ en ‘Active’. Vandaar ‘Co-Active Leadership’. Die meer een manier van leven is, dan alleen een manier van leiden. Een stevige basis voor bevlogen én resultaat-gericht leiderschap.

De vijf dimensies uitgelegd:

Leader from within:

Vanuit zelf-acceptatie en zelf-autoriteit sta je in je kracht. Je leeft je leven in integriteit met je eigen persoonlijke kernwaarden. Je voelt je gegrond en weet wat je te bieden hebt.

Co: Zelf-Acceptatie. Active: Zelf-Autoriteit

Leader in front:

Vanuit verbinding met de mensen die je volgen sta je stevig en wijs je naar een duidelijke visie en doel. Je weet dat je andere mensen nodig hebt om je visie waar te maken. Je inspireert en bekrachtigt andere mensen. Je durft kwetsbaar te zijn en dat vraagt om moed. Je verbindt vanuit een open hart.

Co: Verbinding. Active: Richting

Leader from behind:

Je bent bereid om anderen te laten groeien, te motiveren en te ‘empoweren’ in dienst van het grotere geheel. Je weet dat je ertoe doet en je bent ervan overtuigd, dat jouw volledige medewerking een absolute voorwaarde is voor het slagen van iedere onderneming. Je gelooft intrinsiek in andere mensen. En je zet je volledig in om die kracht in andere mensen naar boven te halen.

Co: Dienend opstellen. Active: Coaching

Leader Beside:

Je steunt elkaar 100% terwijl je openheid en nieuwsgierigheid naar de andere persoon combineert met geloof in je eigen toegevoegde waarde. Je ontwerpt steeds samen je samenwerkingsrelatie rond een gedeelde visie en intentie. Je benut elkaars kwaliteiten zodat een bijzondere synergie ontstaat vanuit heelheid.  Zo wordt het geheel veel meer dan de som der delen.

Co: Partnerschap. Active: Synergie

Leader from the field:

Je bent je ervan bewust, dat je altijd impact hebt in en op onze wereld; bewust of onbewust.  Je neemt daar ook verantwoordelijkheid voor. Je vertraagt en stelt al je zintuigen open, zodat je beter toegang krijgt tot je intuitie, je inzicht en je verbeeldingsvermogen. Je focust op het grote plaatje en ontdekt patronen en cycli die tot nieuwe inzichten en vernieuwing kunnen leiden. Je hebt de moed om te benoemen wat je opvalt.

Co: Intuïtie. Active: Innovatie

 

Deze manier van kijken naar leiderschap geeft iedereen de mogelijkheid om een bijdrage te leveren op een manier die jou past.

  • Leiderschap begint met je verlangen: dit voedt je bereidheid en bevlogenheid
  • Jij bepaalt waar je verantwoordelijkheid voor wil nemen
  • Leiderschap blijft een keuze

Wij hebben invloed op onze wereld. Samen. Elke dag.
Dit gebeurt bewust óf onbewust. Jij mag kiezen!

 

Back To Top