Skip to content

Leestip: The bigger game

Boekverslag ‘The bigger game’ – Rick Tamlyn

In leiderschap weet je vaak wel, bewust of onbewust, wat jou drijft. Hoe bewuster je het weet, des te steviger je daar voor kan staan. En des te makkelijker wordt het dan om daar stappen in te ondernemen. 

Dan kan de ruimte zich vullen met passie en bevlogenheid. Dan inspireer je de mensen om je heen vanuit positieve energie. En wordt bevlogenheid en voldoening als vanzelf onderdeel van je leiderschap. 

Als arts ken je wel die momenten: je zet je in voor een project en soms kan het dan in eerste instantie voelen alsof je steeds aan het trekken bent. Als je dan opeens de juiste noot kan raken en je mensen mee begint te krijgen begint het opeens te lopen. Dan wordt het een zichzelf versterkend proces. En wordt het groter dan jij zelf. Hoe fijn is dat!

Uiteraard willen we dat proces versnellen. Rick Tamlyn heeft een boek geschreven om daar handvatten in te geven: Hij noemt dat je ‘bigger game’: waar jij het beste uit jezelf en anderen haalt en met positieve energie je wereld in beweging krijgt. 

Een ‘bigger game player’ is: ‘Someone who is always looking simultaneously outside yourself ánd deep inside to create change -by expressing and growing you talents in service of what you care about most.

Rick heeft een framework ontwikkeld wat heel goed werkt om je ‘bigger game’ te vinden: het is een spelbord met 9 vakken. 

Comfort zone – Onze routines, onze gewoontes en patronen. Je kan hier pas uit stappen, als je weet wat jouw comfort zone precies is. 

Hunger –Wat is jouw reden om je bed uit te komen? De honger van je ziel laat je iets willen wat er (nog) niet is. Het begint met zien van ‘glimpses’ van mogelijkheden en kansen.

Compelling purpose – Dit vind je op het snijvlak van de honger binnen in jou en de ‘honger’ in de wereld. Hoe groot of klein die wereld ook is. Het motiveert je om je te richten op iets dat groter is dan jij zelf en om onbekende wegen in te slaan.

Gulp – Dit is een combinatie van angst en opwinding. Het is vooruit stappen, terwijl je nog niet ziet waar de weg heen leidt: het ‘vliegtuig bouwen terwijl je al vliegt’. 

Investment – En dan vooral in jezelf, de ‘bigger game-speler’. Kijk eens rond in je leven: Wat moet je opruimen? Waar moet je mee stoppen? Waar moet je mee beginnen? Wat is er nodig zodat jij met energie, de juiste vaardigheden, tijd en enthousiasme je big game kan spelen? Investeer dan ook door minstens vijf keer op een dag jouw ‘bigger game’ hardop te benoemen naar anderen.

Allies – Je ‘big game’ is zo groot, dat je het niet alleen kan doen. Bondgenoten zijn er in allerlei soorten: boekhouders, secretaresses, vrienden, luisteraars, cheerleaders, co-leiders, medespelers, je vijanden (!!), je clienten,  je buren, etc. Start nu met recruteren!

Sustainability – Dit heeft twee kanten: jouw zelfzorg, zodat je door kan blijven gaan. En ook op systeem niveau: wat is er nodig, zodat dit proces ook zonder jou door kan gaan?

Assess – Dit is een voortdurend proces: steeds checken naar binnen en naar buiten: waar sta ik nu? Dat betekent dat je ook een definitie van je succes moet hebben. En dit kan steeds veranderen. 

Bold action – Voelen wat er nodig is en dan actie ondernemen. Alleen erover denken is niet genoeg. ‘Courage is not the absence of fear, buyt the steppin gout in spite of fear. Without fear, there is no courage.’ (M.Scott Peck). Dit onderdeel staat in het midden: het is nodig in ieder van de andere vierkantjes. Angst en ‘bold action’ kunnen nooit in hetzelfde moment aanwezig zijn. ‘Bold action invites responsiveness and flow’.

Dit spelbord kan je steeds opnieuw helpen: Sta zo af en toe even stil en bedenk: waar sta ik nu op het bord? En waar wil ik heen? Wat is er nu nodig? Er is geen vaste volgorde op dit bord. In het boekje worden veel voorbeelden gegeven, die je helpen om het toe te passen in je eigen leven. 

Het gaat bij dit spelbord niet om winnen, maar om het feit, dat je blijft spelen. Het is een manier van leven en naar het leven kijken. Waar kan mijn verlangen een match zijn met een behoefte in het veld/de wereld? Het brengt plezier in het leven, is uitdagend en brengt voldoening.

Disclaimer: het maakt het leven er niet altijd makkelijker op. 😁

Back To Top