Skip to content

Het breekt mijn hart dat in de zorg kernkwaliteiten niet voldoende worden benut

Vanuit onderzoek is aangetoond, dat het veel efficiënter en leuker is om te werken aan wat je al kan, dan te ploeteren op wat je niet kan.

Wat verspillen we toch een energie wanneer we niet benutten wat er in de teams aan talent beschikbaar is! Wanneer we elkaar niet de ruimte geven en gunnen om te doen waar ieder goed in is.

Het is veel leuker om van je 7 een 9 maken in plaats van je 2 een 4! Wanneer je de kwaliteiten, die je van nature hebt, versterkt is dat heel motiverend en geeft dat voldoening. Door de positieve energie die dit geeft, krijg je vanzelf ook zin om te werken aan de zaken die je niet zo makkelijk afgaan. Dus die 2 kan je dan makkelijker een 4 of zelfs een 6 gaan maken…

Dit begint natuurlijk met goed weten waar je zelf goed in bent. Dus neem daar eens de tijd voor om dit onder woorden te brengen.

Waarom zou iedere medisch specialist in gelijke mate aandacht moeten besteden aan bijvoorbeeld opleiden, management taken en onderzoek?
Waarom zou iedere huisarts in de maatschap het personeel management, de IT en de financiën moeten doen?
Waarom zou iedereen in de assistent groep zich druk moeten maken over het rooster, de gezamenlijke uitjes en het onderwijs?

Het benutten van je kernkwaliteiten gaat over het verschil in elkaar waarderen en benutten. En niet proberen te zijn wie je eigenlijk niet bent. Dit kost namelijk heel veel energie.

Bespreek met elkaar waar jij goed in bent en verdeel de taken naar competenties. Heb hier een eerlijk gesprek over en gun elkaar dat je kan doen waar je enthousiast van wordt. Dit versterkt jullie gezamenlijke werk en maakt je als team slagvaardiger en positiever.

Dit betekent dan ook, dat je elkaar hierin moet durven vertrouwen: dat deze taken op een goede manier gebeuren, waar jij ook achter kan staan. Dus houd elkaar wel op de hoogte van wat je doet en wanneer je belangrijk keuzes moet maken.

Back To Top