Artikel in nieuwsbrief afdeling revalidatie geneeskunde, Sint Antonius, maart 2021
Voor veel mensen was klimaat een belangrijk item tijdens de verkiezingen! Hopelijk gaat ook jullie het klimaat aan het hart. We moeten goed voor onze moeder Aarde zorgen zodat ook volgende generaties nog van haar kunnen genieten. Tegelijk is de zorg sector niet bepaald een groene bedrijfstak. Minstens 5 procent van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de zorgsector.
Misschien dat jullie het herkennen. Thuis ben je milieubewust bezig – met bv groene energie, biologische boodschappen, minder (of helemaal geen) vlees eten, biologische katoen, gescheiden afval en recyclen waar mogelijk – maar op het werk is dat milieubewust zijn niet zo aan de orde. Daar wil ik graag verandering in aanbrengen.
Wist je trouwens dat het St. Antonius daar best al veel aan doet. Zoals de vele zonnepanelen (ruim 5000), energiezuinige verlichting, energie terugwinning toegepast in luchtbehandelingsinstallaties en warmtepompen. Bovendien zijn veel installaties en apparatuur zo ingesteld dat ze alleen draaien wanneer er daadwerkelijk medewerkers of patiënten aanwezig zijn. Daarnaast werkt het St. Antonius met WKO (warmte- en koudeopslag), een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en/of koude op te slaan. We hebben inmiddels het brons op de Milieuthermometer Zorg en gaan nu voor GOUD. En dan hebben we het nieuwe project in het kader van duurzaamheid: hergebruik van (dure) medicatie.
Als individuele medewerker kun jij, en gezamenlijk als afdeling kunnen wij, daar ook ons steentje aan bijdragen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor..
Op gebied van energie
- Licht uit doen als je een lege kamer verlaat (geldt meer voor Nieuwegein aangezien dat in Leidsche Rijn vaker vanzelf gaat vanwege geplaatste sensors)
- Verwarming lager zetten aan het eind van de dag, en zeker voor het weekend
- Computer incl scherm volledig uitzetten aan het eind van de dag. Het is niet nodig om deze aan te laten staan voor updates !
- TL-buizen vervangen door LED (op afdelingsniveau), bv bij verbouwing.
- Op de (elektrische) fiets naar werk komen ipv met de auto
Op gebied van water
- Waterbesparende knop gebruiken van toilet
- Kraan goed dicht draaien (mn op toiletten in Nieuwegein tref ik regelmatig een druppelende of zelfs lopende kraan aan)
- Kraanwater drinken ipv flessenwater (ons kraanwater is zelfs beter dan bronwater, maar gelukkig zie ik al steeds meer doppers ed)
Op gebied van papier gebruik
- Minder papier gebruiken, meer digitaal werken, minder printen.
- Papier scheiden (alle papier mag in papierbak dus ook als het geen patiënt gegevens bevat)
Op gebied van eten/drinken
- Gebruik van herbruikbare beker voor koffie /thee ipv wegwerp bekers, en anders wegwerp beker in ieder geval vaker dan 1 x gebruiken
- Gebruik van lunchbox/ herbruikbaar lunchzakje ipv plastic zakjes
En zo is er wellicht nog wel meer bedenken..
Hopelijk ben je geïnspireerd door de suggesties. Wat ga jij doen of doe je misschien al ?
Als je het interessant vindt om te kijken wat het effect is van acties, bv je computer incl scherm volledig uit zetten versus aan laten staan, is het mogelijk om dat te testen met een spanningsmeter. Laat weten als je daar interesse in hebt 😉
Op zaterdagavond 27 maart kun je tijdens Earth Hour (20.30 -21.30 u) laten zien dat je het klimaat een warm hart toedraagt, door het licht dat uur uit te doen..
Alleen samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!
En ook dat is Samen zorgen voor kwaliteit van leven!
Als groene specialist zal ik komende tijd elke dag aandacht vragen voor bovenstaande 😉 en neem ik me voor elke dag hierover met één iemand op het werk over in gesprek te gaan.
Groene groet
Patricia Passier