Skip to content

Een pleidooi voor dankbaarheid

Dankbaarheid je hoort en leest het overal. Het is hip, en dat vind ik goed!

‘Dank je wel’ hoor ik mijzelf roepen wanneer ik de winkel uitloop. ‘Waar ben je vandaag dankbaar voor?’ vraagt mijn smart watch aan het einde van de dag. Op het labeltje van mijn theezakje wordt gevraagd wanneer ik mij voor het laatst dankbaar heb gevoeld. Er is ook dankbaarheid als sociaal wenselijke reactie, bijvoorbeeld wanneer je een kadootje uitpakt. Of je het nu wel of niet leuk vindt…

Overal duikt de term dankbaarheid op, maar waarom eigenlijk? En wat kan het voor jou beteken?

Kleine dankbaarheids momenten
Spontane dankbaarheid kan mij een diep gevoel van vervulling geven, je gaat ervan stralen. Ik krijg het bij het maken van betekenisvol contact, een gesprek waarin je dichtbij de ander mag komen, waarin je ineens een stukje van jezelf herkent, waardoor een puzzel stukje op zijn plaats valt. Maar ook bij het zien van vogels, zonnestralen, een wandeling door het vochtige bos na een zomerse regenbui. Door jezelf te trainen dit soort kleine dankbare momenten te zien door de dag heen, zal je zien dat je meer en meer in de kleine dingen het geluk of dankbaarheid gaat zien. Dankbaarheid kan overal zijn, het is niet voor niets dat dankbaarheid een centrale rol speelt bij verschillende religies. Ook bij de positieve psychologie is dankbaarheid een belangrijk onderdeel.

Wetenschap
Het is wetenschappelijk aangetoond dat een dankbaar persoon meer positieve gevoelens ervaart en minder last heeft van negatieve gevoelens. Daarnaast heeft een dankbaar persoon meer eigenwaarde en kan beter omgaan met stress en dagelijkse uitdagingen. Kortom dankbaarheid vergroot je veerkracht en verbetert daarmee je mentale gezondheid.

Laagdrempelig aan de slag
Het mooie is dat je laagdrempelig met de kunst van dankbaarheid aan de slag kunt. Elke dag een moment benutten om stil te staan bij momenten waar je dankbaar voor bent. En daarbij geldt ook: oefening baart kunst. Er zit een verschil tussen dankbaarheid benoemen en deze echt te voelen, te ervaren. Dat is dan ook de eerste stap.

Het benoemen van de grote zaken waarvoor je dankbaar bent zoals je gezin, je familie, een dak boven je hoofd, een leuke baan en ga zo maar door, liggen vooraan in gedachten.

De volgende uitdaging wordt om elke dag nieuwe onderwerpen van dankbaarheid te voelen en te benoemen. Daardoor ontwikkel je steeds een scherper oog voor de kleine dingen die zo mooi kleur geven aan het leven. En waar de waarachtigheid van dankbaarheid ook in schuilt is op de moeilijke momenten, de zware dagen. Om zelfs op deze dagen lichtpuntjes te kunnen ervaren. Wanneer dat een reflex is geworden, dan mag je jezelf met recht een levenskunstenaar noemen. En dit zal je veerkracht brengen op deze momenten.

Oprechte dankbaarheid delen werkt twee kanten op
Dankbaarheid kun je ook delen, dat werkt exponentieel. Je spreekt je waardering voor iemand uit door je dankbaarheid te tonen. En door een ander te zien groeien door het uitspreken van jouw waardering kan dat wederom resulteren in een dankbaar gevoel. Maar, wees je wel bewust dat wanneer je dankbaarheid uitspreekt dit niet vanuit automatisme komt, maar dat je het echt voelt. Zo breng je dankbaarheid oprecht over.

Soms kan ook hier wat oefening helpen. Zo herinner ik mij het dankbare gevoel dat ik over wilde brengen bij het afscheid van onze gastvrouw na een wintersportvakantie. Mijn Duits was onvoldoende ontwikkeld om mijn dankbaarheid onder woorden te brengen, een simpele ‘Vielen Dank’ volstond hier niet. In mijn spontaniteit maakte ik een Namaste buiging. Ik kan jullie verzekeren dat dit voor veel vermaak zorgde bij mijn reisgenoten. Ik denk en hoop eigenlijk dat mijn oprechtheid op dat moment vast wel goed is overgekomen.

Uitdaging voor jullie
Sinterklaas verblijdde mij dit jaar met ‘Het 6 minuten dagboek’ dat belooft je leven te veranderen door bewust dagelijks stil te staan bij dankbaarheid. Een fijn hulpmiddel om je dagelijks stil te laten staan, maar ik zal je verklappen: hier heb je geen boek voor nodig.

Ik daag jullie uit: begin vandaag nog met het oefenen met dankbaarheid. Zie de kleine dingen door de dag, en deel het oprecht met anderen. Wellicht kunnen we zo met zijn allen een olievlek aan dankbaarheid verspreiden en wordt de wereld een heel klein stukje mooier!

Back To Top